V úplně obyčejných bramborách se navzdory obecnému povědomí skrývá spousta léčivých a zdraví prospěšných látek. Přesto k nim většina lidí přistupuje jen jako k nepříliš zdravé příloze, kterou můžeme celkem v klidu vyřadit z jídelníčku. Takový přístup rozhodně není moc rozumný. Přiměřená konzumace brambor u správně složeného jídelníčku nijak neškodí, ba právě naopak. Navíc během jejich vaření můžeme využít některé zajímavé účinky. Například inhalací si pomůžeme při problémech s kašlem.
Zdravá síla erteplí
Brambory obsahují celkem hodně vitamínů. Jedná se hlavně o C, B, K a PP. Kromě toho v nich můžeme najít některé stopové prvky, jako například draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, mangan nebo fosfor. Červené odrůdy mají i beta karoten. Britští vědci v nich navíc objevili sloučeninu kukoamin, která dokáže snižovat krevní tlak. Zajímavostí je i fakt, že ve skutečnosti jsou celkem nízkokalorické (sto gramů neboli dvě střední bulvy mají kolem sedmdesáti kcal), i když většina lidí si myslí opak. Za kaloričnost pokrmů s bramborami většinou může buď způsob jejich přípravy (smažení nebo přidávání smetany a másla do bramborové kaše) nebo omáčky či samotné hlavní jídlo. Jsou navíc zdrojem škrobů a vlákniny.
Jak na inhalaci
Vdechování horké páry z brambor možná zní trochu absurdně, ale naše prababičky na tento recept nedaly dopustit. Doporučoval se při suchém a bolestivém kašli a také jako podpora léčby zánětů horních cest dýchacích. Léčba se tradičně prováděla během přípravy hlavního jídla. Brambory se vařily ve slupce pod pokličkou v mírně osolené vodě. Neloupaly se, aby nedocházelo ke zbytečné ztrátě zdraví prospěšných látek. Dospělí inhalovali i v průběhu vaření, u dětí se z bezpečnostních důvodů čekalo až brambory budou hotové. Jinak inhalace probíhala klasicky. S ručníkem na hlavě se opatrně vdechovalo teplé páry nosem a pak vydechovalo ústy. V ideálním případě by se měla provádět večer, abychom si pročistili dýchací cesty před usínáním.
tip: Na inhalaci se dají použít i samotné hruběji naloupané slupky. Stačí hrst na přibližně půl litru vody a čtvrt lžičky soli. Vaříme je pět minut.