Bukvice lékařská, latinským názvem Betonica officinalis, roste v luzích a hájích na území téměř celé České republiky. Jen na kopce si příliš nepotrpí. Jak napovídá i její dříve užívané jméno Čistec lékařský, v dávné minulosti bychom ji mohli najít v kufříku nejednoho absolventa lékařských škol a téměř jistě by se našla u každé báby bylinářsky. V dnešní době je její léčivá sláva lehce pozapomenutá a to je škoda. Protože rozhodně má pozitivní účinky na lidské zdraví.
Bukvice lékařská – účinky
Tato rostlina má v bylinkářství a lidovém léčitelství široké využití. Obsahuje éterické oleje, vitamíny A a C, terpeny, minerály, cholin, betainy, iridoidy, fenolové kyseliny a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Bukvice pomáhá při žaludečních potížích, pálení žáhy, zlepšuje trávení i činnost jater a urychluje metabolismus. Při problémech spojených s trávením přináší úlevu a redukuje bolestivé křeče. Čistec se také často podával na uklidnění, snížení psychického napětí, proti bolestivým migrénám a pro lepší spánek. Aplikovaný zevně působí antibakteriálně, protizánětlivě a pomáhá našemu organismu urychlit hojící procesy. Využívá se pro přípravu obkladů na výrony, otoky a podlitiny. Výtažky využívá i kosmetický průmysl pro výrobu přípravků, které zlepšují regeneraci pokožky. Patřil mezi oblíbená léčiva při různých revmatických problémech. Vodní lázeň s výtažky z bukvice může snížit potíže s pocením i zápachem nohou. A to ještě není konec. Kromě již uvedeného přináší úlevu při kašli, zahlenění, astmatu i při bolestech v krku a pomáhá léčit záněty dutiny ústní. Můžeme si ji natrhat a usušit. Sušenou nať lze také sehnat v bylinkářských obchodech. Tam se také prodávají i různé tinktury a kapky. Ty si ale můžeme celkem snadno vyrobit z čerstvé nebo sušené bukvice lékařské sami.
Bukvicový čaj
Dvě lžíce sušené drogy zalijeme sklenicí vroucí vody. Přikryjeme a odložíme louhovat na přibližně čtvrt hodiny. Přecedíme a můžeme vypít. Pokud nám nechutná jen tak, lze ho (samozřejmě v závislosti na zdravotních potížích – u žaludečních problémů se musí pít neochucený) lehce osladit medem nebo dochutit trochou citronu. Pijeme, samozřejmě v souladu s doporučením lékaře, maximálně tři skleničky denně. Čaj neboli nálev lze také kloktat nebo jím ošetřit různá drobnější zranění.
Tinktura z bukvice
Velmi často se používá tinktura neboli lihový výtažek obsahující velké množství léčivých látek. Příprava tohoto domácího léku sice zabere trochu času, ale je velmi jednoduchá. Budeme potřebovat kvalitní čtyřiceti procentní potravinářský líh (nebo jakýkoliv čistý alkohol – často se používají domácí pálenky) a samozřejmě také bukvici lékařskou. Poměr je jedna ku třem. Na sto gramů bylinky potřebujeme tři sta mililitrů vybraného alkoholu. Zalijeme, uzavřeme a necháme dva týdny louhovat. Každý den opatrně protřepeme. Hotovou tinkturu rozlijeme do tmavých lahviček a uskladníme. Podává se, v závislosti na diagnóze, maximálně dvacet kapek třikrát denně.
Bukvicový ocet
Na obklady přinášející úlevu při bolestech kloubů, výronech nebo podlitinách můžeme použít nálev, ale ještě lepší bude si připravit do zásoby ocet z bukvice. Poměr je v tomto případě stejný jako u bukvicové tinktury, jen místo alkoholu vezmeme klasický ocet a louhovat nám stačí pouze jeden týden. Pak už jen lék přelijeme a uskladníme. Na obklady s používá rozředěný s vodou v poměru jedna ku jedné. Vždy necháme působit několik desítek minut.
obecné info: Užívání přírodních léků bychom vždy měli konzultovat s naším lékařem. Nejinak je tomu i u bukvice. Obzvlášť důležité je to u dětí, během těhotenství, kojení nebo pokud musíme souběžně užívat nějaká jiná léčiva.