To, jak náš organismus snese konzumaci alkoholu, záleží na mnoha faktorech. Někdo může pít téměř bez zábran a druhý den je možná jen trochu unavený nebo nevyspalý. A někdo jiný se napije jen trochu a následujícího dne má dojem, že mu odbíjí poslední hodinka. Vliv má věk, váha, tréning, jídlo a kromě mnoha dalších věcí samozřejmě také to, co daný večer popíjíme. Jenže ráno už je to vlastně celkem jedno. Pokud trpíme kocovinou, předchozí den či večer už zpět nevrátíme. Dokonalý lék proti tomuto neduhu ještě nikdo neobjevil. Ale existují různé metody, které nám přinesou alespoň částečnou úlevu a učiní den snesitelnějším. Pomoci mohou samozřejmě i bylinky.
Bylinky z domácí lékárničky
Proti kocovině pomohou i docela „obyčejné“ byliny, které má ve svých lékárničkách asi většina českých domácností. Velmi vhodná je například máta. Zmírňuje nevolnost a pomáhá při bolestech břicha. Několik sklenek teplého mátového čaje občas dokáže zázraky. Můžeme je také obohatit trochou citronové šťávy, která doplní vitamín C. Úlevu přinese i klasický heřmánek, který zlepšuje detoxikaci organismu, má mírně povzbuzující účinky a také pomáhá při nepříjemných bolestech hlavy. Vhodnou bylinkou na boj s kocovinou může být i meduňka. Zvláště pokud naši dočasnou indispozici doprovází pocit neklidu či mírná deprese. Evergreenem je sušená i čerstvá kopřiva. Působí močopudně, zlepšuje metabolismus a urychluje odstraňování toxických metabolitů etanolu z našeho organismu. Pro lepší činnost i regeneraci jater můžeme sáhnout po fenyklu a ostropestřci. No a na konec ještě nesmíme zapomenout o řebříčku, který povzbuzuje trávení, očišťuje a má protizánětlivé účinky. Výše uvedené bylinky lze různě kombinovat. Pokud je nám jejich chuť nepříjemná, můžeme kromě citronu přidat do čaje i trochu medu.
Další přírodní pomoc
Mezi klasiku doporučovanou při kocovině patří samozřejmě aromatická česnečka nebo silný vývar. Ale pomáhá i pár dalších snadno dostupných věcí. Velmi dobrá je rajčatová šťáva, která tělo posílí nejen přísunem vitamínů, ale hlavně mu dodá zpět draslík a hořčík, který byl z našeho organismu alkoholem vyplaven. Pár skleniček rajského džusu postupně uklidní bušení srdce i svalový třas. Výtečným přírodním pomocníkem proti kocovině je šťáva z kysané zeleniny. Mezi časem a zkušenostmi nejlépe ověřenou klasiku patří zelí, okurky nebo červená řepa. Všechny tělu dodají tolik potřebné minerály a vitamíny. Navíc přísun probiotických kultur dokáže zklidnit rozbouřený žaludek, urychlit fungování trávicí soustavy a tím i odstraňování škodlivých toxinů z těla. No a nemalý význam má i to, že kvašené zeleninové šťávy navíc výborně zahání žízeň, která také patří k jedněm z mnoha nejpříjemných projevů kocoviny.