Ostružiník se jako léčivá bylina využívá pravděpodobně už od pravěku. O jeho plodech a samozřejmě také o zdraví prospěšných účincích listů, které se podávaly nejen formou čaje, najdeme zmínky v Hippokratových spisech. Plinius a Galén při léčbě využívali kromě listů a ovoce také kořen a výhonky. Ostružiník doporučovala i velká propagátorka přírodní léčby svatá Hildegarda, která pro něj našla široké využití v různých bylinkových směsích. Tam se s ním nyní setkáme nejčastěji. Ale i čisté listy ostružiníku mohou mít v domácích lékárničkách své čestné místo. Dokonale se hodí pro přípravu zdravého čaje, který nám může často a bez chemie hodně pomoci při řešení různých zdravotních neduhů.
Čaj z ostružiníku jako odvar nebo nálev
Při přípravě ostružiníkového čaje se nejčastěji v lidové medicíně používá odvar. Sklenici vody uvedeme do varu. Zarovnanou lžíci sušených listů nasypeme vařící tekutiny, stáhneme plamen a necháme přibližně patnáct minut mírně probublávat pod pokličkou. Hrnec stáhneme z ohně a necháme louhovat další čtvrt hodinu. Přecedíme a vypijeme.
Pokud si ostružiníkový čaj připravujeme jako nálev, budeme potřebovat dvojnásobné množství sušeného a nadrceného listí. Ostružiník zalijeme vařící vodou, přiklopíme a necháme louhovat kolem dvaceti minut. Léčivý čaj podáváme dvakrát a třikrát denně po jedné skleničce. Na žaludek se občas také doporučuje čaj nachystaný formou nálevu ze sušeného listí ostružiníku, které ještě před vařením nadrtíme na velmi jemný prášek. V takovém případě půl lžičky čerstvě připravené drogy zalijeme tři čtvrtě deci vařící vody a necháme louhovat necelých deset minut. Bez přecezení vypijeme.
Bylinka se obecně považuje za bezpečnou, ale i tak by se samoléčbě (zvláště nekonzultované) měly vyhnout těhotné i kojící ženy. No a samozřejmě ostružiník, podobně jako i jiné bylinky, je nevhodný pro každého, u koho vyvolává nějakou nežádoucí nebo přímo alergickou reakci.
Účinky ostružiníkového listí
Evropská lidová medicína našla pro listí ostružiníku docela široké využití. Nejčastěji se po něm sahalo při různých žaludečních potížích, nevolnostech a průjmech. Tradičně se podával i při zánětech trávicí soustavy a krku. Má stahující vlastnosti a na začátku dvacátého století německý lékař Gerhard Madaus, který se proslavil propagací přírodní léčby, objevil, že listí ostružiníku dokáže regulovat hladinu krevního cukru. Ve východoevropském lidovém léčitelství se čaj z listí podává jako kvalitní přírodní diuretikum a diaforetikum. Odvar i nálev můžeme využít také nejenom jako čaj. Tradičně se silnými odvary ošetřovalo částečně zahojené rány a opařeniny, vyrážky nebo akné. Mají uklidňující protisvědivý efekt a urychlují hojení i regeneraci pokožky. Přináší úlevu i jako kloktadlo při kašli nebo zanícených dásních.