Maliník patří k nejoblíbenějším ovocným keřům v celé Střední Evropě. Všichni znají skvělou chuť jeho plodů, na kterých si podle typu odrůdy můžeme pochutnávat od června až do října. Ovoce je výborné a navíc má i léčivé účinky, ale to druhé ještě více platí o malinovém listí. Listy malin patří mezi tradiční léky již od nepaměti. V naprosté většině případů se z čerstvých i sušených připravuje čaj, jehož účinky se dají ještě vylepšit fermentací.
Účinky malinového listí
Malinové listy obsahují vitamíny ze skupiny A, B, C a E. Z minerálů v nich najdeme vápník, železo, fosfor, draslík, sodík, měď, mangan a zinek. Také jsou zdrojem antokyanů, fenolů, tříslovin a flavonoidů. Malinový čaj z listů můžeme pít nebo kloktat při angínách a zánětech v ústní dutině. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Přináší úlevu při nachlazení, kašli a bolestech v krku. Při tomto typu zdravotních potíží ho pijeme průběžně podle potřeby. Lze ho ještě jemně dochutit kvalitním medem (ne do vařící tekutiny) a citronem. Pomáhá při průjmech a žaludečních i střevních potížích. V takovém případě podáváme jednu skleničku před hlavním jídlem. Je vhodný i proti křečím a pije se třikrát denně. Tradičně ho popíjely těhotné ženy pro lehčí průběh porodu. Bylinkářky a porodní báby doporučují pravidelnou konzumaci čaje z malinového listí po třicátém týdnu těhotenství. Ale jako u každé bylinné léčby je v těhotenství rozhodně rozumné vždy konzultovat vše ještě se svým lékařem.
Recept na čaj z fermentovaných listů
Klasický čaj z listí maliníku připravíme snadno. Lžičku sušené drogy nebo několik čerstvých lístečků zalijeme vařící vodou, necháme vylouhovat a vypijeme. Ale chutnější a podle některých odborníků i účinnější je čaj z lístků, které nejdříve necháme fermentovat. Není to nic složitého. Natrhané listy rozložíme ve stínu a v suchu a necháme zvadnout. Pak je srolujeme v ruce (měly by přitom pustit trochu šťávy) a vložíme do sklenice. Zavíčkujeme a umístíme v teplém stinném místě, aby nám listí začalo fermentovat. Tento proces bude trvat trvat dva až tři dny. Budoucí čaj změní barvu a začne mít intenzivnější a příjemnější malinovou vůni. Vysypeme ho ze sklenice, necháme usušit, přesypeme do vhodné nádoby a v suchu uskladníme. Připravujeme stejně jako nefermentovaný malinový čaj, čili lžičku sušených listů zalijeme vařící vodou a necháme přibližně pět minut pod pokličkou louhovat.