Je jen málo kulturních plodin, které by měly podobný počet zapřísáhlých fanoušků i nesmiřitelných nepřátel, jako má česnek, ale u kterých by i odpůrci obecně uznávali, že se jedná o cosi velmi zdravého. O léčivých vlastnostech této cibuloviny se prostě nepochybuje. Stejně tak skoro každý slyšel o jablečném octu a ví, že prospívá našemu zdraví. Tak proč tyto dvě výtečné suroviny nezkombinovat a nevyrobit si z nich česnekový ocet?
Důvody, proč bychom si ho měli dělat průběžně celý rok, jsou dva. Jeden je čistě gastronomický, dá se použít jako základ různých chutných zálivek na saláty, někdo jím také zdokonaluje recepty na marinády potřebné k pečení či grilování masa. Druhý je samozřejmě zdravotní. Česnekový ocet obsahuje všechny zdraví prospěšné látky z obou surovin, takže se ho dá označit za koncentrované zdraví. Velmi se doporučuje lidem, co mají zvýšený cholesterol a nebo dědičné predispozice k tomuto neduhu. Navíc zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, takže může být užitečným doplňkem různých diet. A to samozřejmě není všechno, pravidelná konzumace (stačí i když si ho budeme denně přidávat do nějakého salátu) zvyšuje imunitu organismu a účinkuje také jako lék ve chvíli, kdy cítíme, že na nás jde nějaká chřipka nebo nachlazení. Pokud zareagujeme dostatečně včas a třikrát denně si dopřejeme polévkovou lžíci (jestliže nemůžeme polknout koncentrovaný česnekový ocet, lze ho i rozmíchat ve sklenici vlažné vody a případně osladit lžičkou kvalitního medu), může rozvoj se nemoci úplně zastavit.
No a nyní už pojďme na recept. Ten je tak snadný, že snadnější asi ani být nemůže. Stačí, když si vezmeme čtyři palice česneku (český či obecně středoevropský je silnější a hlavně pěstovaný v lepších podmínkách než velmi levný a všeobecně dostupný čínský, i když výběr je samozřejmě na nás), ty oloupeme a vymačkáme nebo velmi jemně nasekáme do nějaké vyvařené nádoby, ve které budeme česnekový ocet louhovat. Pak vše zalijeme půl litrem octa jablečného, sklenici či láhev uzavřeme a odstavíme na nějaké místo s pokojovou teplotou. Každý den směs protřepeme, po čtrnácti dnech ji přecedíme přes gázu a hotový česnekový ocet uskladníme do chladu. Trvanlivost by měla být přibližně kolem dvou měsíců.