Ještě přibližně před čtvrt stoletím u nás nikdo moc ovoce liči, zvané také čínská švestka, neznal. Později se začalo objevovat v podobě různých kompotů a v dnešní době si ho občas můžeme dopřát i čerstvé – zvláště během předvánočních týdnů. Na první pohled možná moc přitažlivé není, je to taková divná bradavičnatá kulička červené barvy. Ale po oloupání se před námi objeví bílá šťavnatá dužina s příjemnou vůní připomínající růže, která je navíc plná zdraví.
1. liči má málo kalorií a hodně vlákniny, díky tomu nám může pomoci udržet váhu pod kontrolou. Vláknina navíc pomáhá očistit trávicí systém.
2. pomáhá udržet elektrolytovou rovnováhu organismu.
3. podle některých vědeckých výzkumů ovoce obsahuje flavonoidy, které mohou působit jako prevence proti vzniku rakoviny a zpomalovat zhoubné bujení (zvláště u rakoviny prsu).
4. díky vysokému obsahu draslíku častá a pravidelná konzumace liči pomáhá udržovat oběhovou soustavu v dobré kondici a také reguluje krevní tlak.
5. obsahuje vysoké množství vitamínu C, který, jak asi každý moc dobře ví, zlepšuje imunitu a také urychluje boj organismu s různými infekcemi. Dvě hrsti ovoce dodají tělu celou denní dávku tzv. céčka.
6. konzumace čerstvých plodů pomáhá při problémech s překyseleným žaludkem.
7. v liči najdeme i spoustu antioxidantů, které zlepšují fungování nervového systému. Tomu pomáhá i vyšší obsah vitamínu B.
8. antioxidanty samozřejmě působí i na volné radikály.
9. z hlediska minerálů liči organismu dodá i vyvážené množství hořčíku, fosforu a vápníku, které jsou nezbytné pro pevné kosti a jejich pravidelný přísun také působí jako jistá prevence proti vzniku osteoporózy.
10. v plodech se nachází olignol, který zpomaluje stárnutí kůže a také ji chrání před škodlivými účinky UV záření. Na kůži také působí již výše zmíněný vitamín C, který zlepšuje produkci kolagenu v organismu.
* V asijské medicíně se využívá nejen ovoce liči, ale i kůra a kořeny, ze kterých se připravovaly léky proti nachlazení a bolest v krku. Semínka rozdrcená na prášek čínští léčitelé také doporučovali jako přípravek proti zánětům a na bolest.
** V číně je velmi oblíbené i liči sušené, které trochu připomíná rozinky.