Bolest hlavy je problém, který sužuje velkou část populace. Přitom jak prokázaly mnohé průzkumy, až v polovině případů nám s různými migrénami pomůže jedna velmi jednoduchá věc. Na vypuzení těch ošklivých trpaslíčků s kladívky, kteří poskakují v dutině lebeční, totiž stačí jen trochu upravit jídelníček a stravovací návyky.
Potravin, které mohou vyvolat problémy s bolením hlavy je opravdu velmi mnoho. Detailní seznam záleží na každém jedinci, protože každé tělo reaguje trochu jinak. Ale obecně za rizikovější jsou považována ta jídla, která rychle stáhnou a následně roztáhnou cévy. Mezi ně patří uzené výrobky, sýry, ořechy, čokoláda, káva a také samozřejmě alkohol. Ten poslední je asi obecně jedním z nejznámějších bolehlavů. Faktem je, že migréna může být také alergickou reakcí našeho těla na nějakou poživatinu. Mezi nejčastější alergeny, které mohou vyvolat bolest hlavy patří mořské plody, ořechy, čokoláda a různé druhy ovoce. Tady nám nejlépe pomůže, když si dáme dvě a dvě dohromady a vzpomeneme si co jsme jedli před tím, než bolest začala. Případně můžeme navštívit alergologa a nechat své tělo prozkoumat pečlivěji odborníkem.
A jaké jsou obecné rady, jak redukovat příčiny vzniku bolestí hlavy způsobené jídelníčkem ? Není to nic složitého. Každý den bychom měli začínat snídaní a to pokud možno snědenou v klidu a ne v běhu při cestě do práce. Pokud ráno nám chybí těch pět minut na snědení něčeho malého, stačí si nařídit budík o trošku dříve. Snídaně nemusí být velké, je ale nutno mít po probuzení alespoň něco v žaludku a neměla by to být jen káva. Během dne se snažme mít alespoň tři normální jídla. Důležitý je i oběd, pokud nemůžeme sníst někde pořádnou teplou stravu, nachystejme si z domova kvalitní obložené chleby či bagety. Sušenky nebo čokoládové tyčinky rozhodně nejsou řešení. Vybírejme si spíše bílé maso a neměl by na něm být příliš viditelný tuk. Do jídelníčku pravidelně zařaďme mořské ryby – ty naopak mohou být i tučnější. Pozor, dnes populární pangasius není mořská ryba. Zvířecí tuky nahrazujme rostlinnými tuky, nezapomínejme je přidávat i do různých zálivek na čerstvé zeleninové saláty. Do jídelníčku bychom měli zařadit i kroupy nebo pohanku, obyčejnou rýži bychom měli nahradit rýží natural a klasické těstoviny těmi z celozrnné mouky. Brambory dáváme na stůl jen dvakrát až třikrát týdně. Důležité je i to, aby naše menu obsahovalo dostatek mědi. Samozřejmě není nutno okusovat dráty, stačí, že zařadíme do jídelníčku luštěniny, celozrnné pečivo, játra, vejce, ořechy nebo mořské plody. No a na konec bychom neměli zapomínat na koření či bylinky. Bolest hlavy může omezit máta, kardamon, chilli nebo zázvor