admin

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 36)
  • Autor
    Příspěvky
  • admin
    Správce

    Peroxid vodíku byl kdysi jednou z nejrozšířenějších látek používaných k bělení zubů u zubařů. Což naznačuje, že toto využití je opravdu reálné. Ale všechno má svá ale. Tady je takové, že už velmi dlouho se od toho ustupuje. V ohrožení jsou navíc dásně či vlastně celá dutina ústní. Je to vidět i například na snahách Unie omezit silnější peroxid v různých prostředcích, které slouží právě péči o dutinu ústní. Rozhodně se dnes nedoporučuje nějaké domácí vybělování touto látkou.

    odpověď na: Krvácí mi zub #1095
    admin
    Správce

    Tak zub vám určitě nekrvácí. Ani nemůže. Budou to téměř určitě dásně. Neriskoval bych a zašel přeci jen k zubaři, někdy to může být začátek paradentózy, někdy jiný výrazně menší problém, vše jde ale když ne vyléčit, tak alespoň zastavit. Bez přesné diagnózy se vám situace spíše bude jen zhoršovat.
    Jedno se dá říci určitě, buďte velmi pečlivý při čištění zubů, čistěte je dlouho a pořádně, ale rozhodně nepoužívejte tvrdý kartáček, ten jen vaše dásně může drásat dál a zvětšovat krvácení.

    odpověď na: hnisající tříska #1094
    admin
    Správce

    Pokud třísku nemůžete vůbec vytáhnout, vyzkoušejte přelepit místo náplastí potřenou medem a pak ji ztáhnout. Na tahání se také samozřejmě používají různé tenké – kosmetické či laboratorní pinzety. A další babský tip je přiložit na místo kousek cibule, zalepit a nechat do rána. No a poslední trik je přikládat na místo neustále teplou kašičku udělanou z vody a rozdrcených otrub. Jinak pokud vám nejde vytáhnout, tak lepší je jít i s takovouto banalitou k doktorovi než to nechat hnisat. Komplikace za to nestojí a kdo ví co vše s třískou dostáváme do těla – velký pozor by si měli dát všichni, kdo neví, jak na tom byli s očkováním.

    Zanícenou ránu by doktor měl prohlédnout také, ale pokud se ho bojíme jako čert kříže, tak je dobré místo po třísce zbavit hnisu a vydesinfikovat. Tradičně se hnisající rány čistilo jitrocelem – někdy se přikládaly celé listy, jindy se je v zábalu nadrtilo.

    odpověď na: Mluvení ze spánku #969
    admin
    Správce

    Obecně je to spíše neškodné, některé odhady říkají, že se tento problém v nějaké míře může týkat přibližně poloviny populace. Jen v některých situacích jde o cosi závažného, příčiny jsou v takovém případě léky, horečka, psychické problémy nebo psychická nemoc. No a samozřejmě mnoho může udělat i stres. Pokud víte, že žijete ve stresové situaci, zkuste se před spaním co nejvíce uvolnit, nemyslet na nic špatného, případně si udělat nějakou hezkou večerní procházku spolu s manželem.

    Starosti bych si na vašem místě asi dělal jen v případě, že by se u toho objevila náměsíčnost či nějaké zvláštní psychické stavy, jako deprese či panika. I když na druhou stranu, lékař vás opravdu nekousne 🙂 A může zjistit věci, které internet prostě nikdy neprozradí.

    admin
    Správce

    Je více různých teorií.
    Rozhodně bychom ho neměli užívat déle, než doporučuje výrobce toho či onoho konkrétního dudlíku. A to i když by vypadal ještě celkem „cucatelně.“ Jinak se samozřejmě řídíme tím, jak dudlík vypadá, jak je ocucaný či rozkousaný, obecně se říká, že by to mělo být zhruba každý měsíc. Ale jestli vaše dítě ho má jen občas, jen na kus noci atd., tak to období je možné klidně o něco prodloužit.

    admin
    Správce

    Vyloženě zakázané nejsou, ale rozhodně se je nedoporučuje z mnoha důvodů. Smažené potraviny jsou výrazně hůře stravitelné, o jejich zdravosti ani nemluvě. Ale pravděpodobně to sama víte. Na druhou stranu stačí použít selský rozum. A nebo se poptat našich rodičů či rodičů jiných dětí. Uvidíte, že jednou za čas si něco smaženého během těhotenství dala téměř každá maminka. A bez nějakých negativních dopadů (pozor, ale vaše tělo vám může taky občas říci ne a zareagovat trošku radikálněji).
    Jen obecně, pokud smažené, dávejte si ho doma, kde víte jaký byl použit olej, jaké suroviny tam byly a jak to později opečoval (může se vám totiž stát, že někdo smažil už něco předsmaženého na tzv. vyjetém oleji a ještě to nenechal okapat).

    odpověď na: Ranní nevolnost #812
    admin
    Správce

    Ranní nevolnost během těhotenství je naprosto normální příznak. Objevuje se už v prvních týdnech po otěhotnění. Ale nemusíte mít obavy, v naprosté většině případů nesnáze mizí do čtvrtého měsíce, většinou ještě dříve.
    tipy jak si ulevit
    – nejezte po ránu nic těžkého, nejlepší je lehká snídaně do postele
    – po probuzení vstávejte pomalu, nehýbejte příliš zprudka hlavou
    – spěte každý den dostatečně, nestresujte se hned po ránu
    – každý den hodně pijte
    – pokud trpíte ranní nevolností a oddáváte se zlozvyku nikotinu, pokuste se aspoň ráno si toho „čmouda“ odpustit – partner by měl také jít někam ven, ať hned po probuzení necítíte ani trochu dýmu
    – dobře větrejte

    admin
    Správce

    Imunitu miminka vlastně nejvíce posiluje mateřské mléko, kde dostává vše co potřebuje. Kojení nepřerušujte ani když jste nachlazená (samozřejmě pozor pokud na to berete léky, to konzultujte se svým lékařem – zvláště pokud jde o antibiotika), při domácí léčbě tohoto neduhu mimču dáte svým mlékem i potřebné protilátky. Pravidelně choďte na procházky (denně, až dokud nebudou mrazy pod mínus pět), větrejte a nepřehřívejte domácnost. Věřte, dítě bude se mít mnohem lépe v chladnějším pokojíku než ve skleníku a to, že je mu zima se zdá jen vám.

    Bolení bříška může být způsobeno tím, že dostává i co nepotřebuje. Dejte si pozor na obecně nadýmavé potraviny, také je dobré sledovat, po čem vaše dítě mělo bolení bříška a to na čas z jídelníčku vyřadit (občas to znamená i několik týdnů o „dušené mrkvi s kuřecím a rýží“.

    odpověď na: Mrkev na vlasy #758
    admin
    Správce

    Konzumace mrkve zvyšuje kvalitu vašich vlasů. Je to způsobeno vysokým obsahem vitamínu A, který jim nejen pomáhá v růstu, ale navíc je chrání před různými negativními vlivy vnějšího prostředí. Kromě konzumace jsou občas výtažky z mrkve obsažené i v různých šamponech a jiných „vodičkách a mastičkách“ na hlavu. Je možné také si odšťavnit trochu mrkve a rozmíchat si ji s trochou neutrálního a jemné masky na vlasy, vše nanést a nechat potřebný čas působit. Jen pozor, pokud máte hodně světlé vlasy.

    odpověď na: Ovoce když kojím #711
    admin
    Správce

    Měla byste si dát pozor (a nejlepší je na začátku kojení – cca první tři měsíce – raději vynechat) na toto ovoce: jahody (včetně lesních), citrony, třešně, višně, meruňky, pomeranče a grepy. Později je zavádějte do jídelníčku velmi opatrně, jezte ten den jen jídlo o kterém víte, že je malý velmi dobře snáší bez vedlejších efektů a pozorujte, co s ním nové ovoce udělá. A rozhodně nepřehánějte s množstvím.

    admin
    Správce

    Měsíčkový olej, není to nic těžkého

    Na jeden díl sušeného měsíčku vezměte čtyři díly oleje (experimentujte s různými, dbejte na kvalitu). Květ dejte do sklenice, zalijte olejem a odložte na slunečné teplé místo na dva týdny. Po dvou týdnech olej přecedte přes gázu nebo nějaký filtr, které pak vymačkáte – chcete získat čirou tekutinu. Tu nalijte do lahvičky, zavíčkujte a odložte na noc. Poté slijte světlejší část, která by měla být hotova do lahve, kde ji budete následující tři měsíce v tmavějším místě přechovávat. Pozor, při výrobě je nutné dbát na hygienu, všechny nádoby a příbory by měly být pokud možno sterilní, jinak riskujete, že váš měsíčkový olej bude obohacen něčím nežádoucím.

    odpověď na: Kapání do oka miminka #709
    admin
    Správce

    Některé děti to nesnesou více než jiné. Ideální metoda asi neexistuje. Ale zkuste postupovat při kapání do oka takto.
    Nejdříve si pořadně umyjte ruce. Dítě položte na zádech (jestli vaše Ivanka je ještě miminko, můžete ji ještě těsně zavinout do šátku či dečky). Palcem a ukazováčkem jemně odchýlíme víčka. Přidržujeme hlavičku a kápneme potřebnou dávku mezi víčko a oko – pozor, kapátko by se nemělo dotýkat oka. Pozor, hodně z negativních reakcí dítěte vychází z toho, že kapky jsou skladovány v lednici a dojde k teplotnímu šoku. Pokud je to jen u výrobku možné, před kapáním dejme nádobku na chvíli do sklenice s teplou vodou, aby nebyly tak studené.

    admin
    Správce

    Ovoce černého bezu omyjte, osušte, oberte z větviček (pomůže vám v tom výborně například vidlička) a zalijte je vodou, která bude mít přibližně polovinu objemu ovoce. Uveďte zprudka do varu a počkejte až začnou praskat. Nechte mírně vychladnout a pak ho přes nějakou gázu přelijte do další nádoby a odložte na několik hodiny, aby plody okapaly (nevymačkávejte je).

    Tím vám vznikne čistá koncentrovaná šťáva, kterou pak už jen stačí rozmíchat a svařit v poměru 1:1 s cukrem (na litr šťávy kilo cukru a šťáva z jednoho citronu), vroucí sirup z bezu přelijte do sterilních lahviček, zavíčkujte a dejte do tmy a chladu, kde by vám měly vydržet půl až tři čtvrtě roku.

    admin
    Správce

    Neriskujte a určitě navštivte lékaře. Zvláště pokud jste zaznamenala, že uprostřed skvrny je i nějaký bílý flíček. V takovém případě se totiž může jednat o boreliózu, kterou se dá zlikvidovat na začátku, ale neléčená může přinést obrovské množství problémů.

    admin
    Správce

    Tak na toto je opravdu těžké odpovědět. Přesněji řečeno, řízky (jestli jde o obalený kus masa) jsou prostě mírně nezdravé ze své přirozenosti. Samozřejmě není to nic tragického a rozhodně nám jednou za čas neublíží.

    Pokud chcete něco řešit, tak různá polořešení, jako například pečení v troubě, jsou vždy na úkor kvality. Trojobal můžete sice nahradit těstíčkem nebo i různými biovynálezy (hlídejte si složení, rozhodně polotovarové obaly sýrové apod. to jsou čistá éčka), jako např. hraška, ale smažení vám zůstane a při něm i sebelepší obal prostě utrpí a něco do sebe natáhne.

    Hlídal bych si vysokou teplotu a kvalitní olej – rozhodně nedávejte smažit na studenou pánev – prskněte tam trošku vody a počkejte až střelí. Jinak vám řízek nasákne a bude nezdravější. A také při větším smažení kontrolujte, jestli je na pánvi nepřepálený olej bez spálených cucků. V takovém případě bez lítosti vyměňujte.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 36)