Dříve borůvky bývaly typicky letní ovoce, se kterým jsme se setkávali jen od července do září. Dnes díky oblibě kanadské varianty a velmi rozvinutému mezinárodnímu obchodu s ovocem si je můžeme dopřát i během celého roku. Ale stejně klasická borůvková sezóna má pořád něco do sebe. Je to čas pečení různých výtečných koláčů, vaření ovocných knedlíků i pirohů a samozřejmě také přípravy borůvkových marmelád a sirupů. A ty nám pak v zimě pomohou udržet vzpomínku na léto a na čas, kdy jsme po hrstech jedli velmi chutné a také velmi zdravé ovoce.
Borůvka plná zdraví
Borůvka se při léčbě různých zdravotních potíží využívá od nepaměti. Léčivou surovinou nebylo pouze ovoce, ale i borůvkové listí. Dnes jeho některé specifické vlastnosti využívá i moderní medicína. Výtažky z plodů jsou součástí mnoha léků na různé oční potíže. Pravidelná konzumace ovoce může mírně zlepšit zrak a nebo přinejmenším přinést úlevu od různých očních bolestí. A tím prospěšné vlastnosti borůvek rozhodně nekončí. Ovoce účinkuje blahodárně na náš trávicí systém a do jisté míry brzdí vstřebávání toxinů do organismu. Pomáhá také očišťovat močový systém, mírní záněty a je dobrým zdrojem mnoha antioxidantů. Podle některých výzkumů pravidelné podávání výtažků z borůvek snižuje riziko výskytu rakoviny střev, reguluje hladinu cholesterolu a zajišťuje lepší fungování oběhové soustavy. Sušené plody a odvary z nich se tradičně podávaly jako lék při potížích s průjmy.
Recept na borůvkový sirup
Budeme potřebovat přibližně dva kilogramy borůvek a kolem půl kilogramu cukru na každý litr získané šťávy. Jahody probereme, odstraníme shnilé plody a lístečky či jiný odpad. Opatrně je propláchneme na nějakém sítku. Ovoce přesypeme do hrnce a uvedeme do varu s přilitým půl litrem vody. Jemně zamícháme a nalijeme na síto vyložené gázou. Necháme vykapat šťávu. Rozmícháme cukr, znovu uvedeme do varu a po pěti minutách vroucí borůvkový sirup rozlijeme do předem připravených vyvařených a vysušených sklenic. Zavíčkujeme, otočíme a po vychladnutí je uskladníme na nějaké tmavší místo.
Domácí sirup ale můžeme připravit i jiným způsobem. Opláchnuté a okapané zdravé ovoce prosypeme cukrem a necháme na gáze v chladu vykapávat (většinou je nejlepší ho odložit prostě do druhého dne). Občas ho jemně promačkáme dřevěnou lžící nebo vařečkou, aby nám pustilo více šťávy. Všechno přelijeme do nachystaných sklenic či lahví, uzavřeme a v hrnci na utěrce deset až patnáct minut pasterizujeme. I tuto verzi borůvkového sirupu bychom měli skladovat v chladnějším místě. U obou způsobů výroby by nám mělo zůstat slušné množství vymačkaného ovoce. To je škoda vyhazovat – dá se z něj ještě udělat moc dobrý koláč či bábovku.