Nenápadná jitrocel odehrávala v lidové medicíně významnou roli už od nepaměti. S mírnou nadsázkou se dá říci, že se jednalo o nepostradatelnou součást každé bylinkové lékárničky. A není důvod, proč by tomu v dnešních časech mělo být jinak. Nejčastěji ji asi použijeme ve formě čaje nebo sirupu, které jsou skvělými léky na kašel a nachlazení, ale své kvality a zasloužené místo v každé domácnosti by měla mít i jitrocelová mast. Navíc její domácí výroba je opravdu snadná.
Na nějakém čistém místě si natrháme dvě až tři hrsti jitrocelových listů. Měli bychom je sbírat pokud možno co nejdál od silnice, lepší je se vyhnout i místům, která mají ve velké oblibě pejskaři. Doma je omyjeme a necháme oschnout. V hrnci začneme pomalu rozpouštět přibližně půl kilogramu sádla (naprosto nejlepší je pro přípravu masti si pomalu bez přidávání soli vlastní domácí sádlíčko).* V mezičase listy jitrocele pokrájíme na menší kousky. Když sádlo dosáhne bodu varu, přihodíme nakrájenou bylinu (tolik aby byla ponořená), zamícháme, stáhneme oheň a vše necháme spolu pomaličku vařit necelých deset minut. Pak základ jitrocelové masti stáhneme ze sporáku a necháme do druhého dne. Pak už ji jenom pomalu rozehřejeme a přecedíme (abychom se zbavili jitrocelových listů) do připravených nádobek, které jsme před tím vyvařili a dokonale vysušili. Jitrocelovou mast uchováváme v chladu.
A k čemu se naše právě vyrobená mast bude hodit? Používá se na různé kožní infekce, vyrážky, podrážděnou pokožku a pro urychlení celkové regenerace kůže. Je vhodná při léčbě popálenin a řezných či bodných zranění, jen se jí samozřejmě nemůže vtírat do otevřené a krvácející rány. Přináší úlevu při štípnutí hmyzem, při potížích s křečovými žílami a maže se na proleženiny. Někdy se také jitrocelová mast doporučuje i při bolestech kloubů a svalů, urychluje vstřebávání modřin a otoků. Občas pomáhá i proti akné, ale je to hodně individuální a závisí na typu pleti.
* pro pevnější konzistenci jitrocelové masti můžeme přihodit ještě trochu včelího vosku (poměr zhruba deset ku jedné, čili v tomto případě přidáme asi deset gramů. Ale není to nutné.