Za pálivost papriček odpovídá rostlinný alkaloid kapsaicin (capsaicin, kapsicin). Účinky této látky se nevyužívají jen v gastronomii pro otrlé. Najdeme ji také ve složení tak zvaných pepřových sprejů sloužících k osobní obraně a některé její vlastnosti nalezly uplatnění i při léčení různých neduhů. Pro domácí potřeby si celkem snadno můžeme připravit kapsaicinový extrakt.
Nejčastěji se kapsaicin používá pro úlevu od různých revmatických potíží, bolestí kloubů, svalů či zad. Podle některých výzkumů může být pomocný i při hubnutí, protože velmi rychle nás rozehřeje a tím nutí organismus spalovat více kalorií. Zlepšuje produkci žaludečních šťáv a tím přispívá k lepšímu trávení. Měl by také snižovat hladinu cukru v krvi a jak naznačují některé odborné práce, je velmi pravděpodobné, že v budoucnu může být využit při léčbě rakoviny. Ale není růže bez trnů. V nadměrných dávkách může být kapsaicin škodlivý (toho využívá i onen v úvodu zmíněný pepřový sprej). Zvláště opatrní by měli být lidé s astmatem, různými potížemi s trávicím systémem a také každý, kdo si všiml, že i malé dávky pikantních jídel mu nedělají dobře. Při předávkování může dojít k nepříjemným křečím a žaludečním potížím. Pocit pálení se nejlépe zmírňuje plnotučným mlékem a nebo jogurty – rozhodně nepijeme vodu, protože ta by mohla nepříjemné efekty ještě zesílit.
A jak si připravit onen kapsaicinový extrakt? Nejdříve si musíme pořídit přibližně kilogram hodně pálivých papriček (čím ostřejší, tím silnější bude i výsledek naší práce). Na ruce si dáme nějaké rukavice a pak vše i se semínky (je v nich vysoký obsah kapsaicinu, takže by byla velká škoda je vyhazovat) nakrájíme na co nejmenší kousky. Přesypeme je do sklenice a zalijeme litrem kvalitního oleje (jaký si vybereme záleží na našich preferencích, měl by ale být panenský neboli za studena lisovaný). Sundáme si rukavice a ještě pro jistotu několikrát pořádně umyjeme ruce (při práci si neotíráme čelo a vůbec nepřibližujeme prsty k očím). Sklenici s olejem a papričkami umístíme na nějaké chladné a tmavé místo (kdo nemá dobrou spíž či sklep, může ji klidně dát do lednice). Každý den ji několikrát protřepeme. Extrakt by měl být hotový přibližně za deset dnů, pak už jen stačí tekutinu přecedit do lahve a uskladnit.