Ve chvíli, kdy se na pultech obchodů objeví zlatavé plody dýní, je to pro nás definitivní signál, že podzim se už začíná chýlit ke konci a pomalu přichází zima. Je to tudíž také čas, kdy bychom měli začít přemýšlet o co nejrychlejším posílení imunity, protože na pár měsíců bude náš organismus vystaven mnohem větším nárokům. Pomoci může právě i všudypřítomná dýně, jejíž šťáva dokáže očistit organismus a celkově zlepšit stav našeho zdraví.
- Jak už je napsáno v úvodu, před zimou je rozumné si posílit imunitu, abychom se lépe bránili před útoky virů a bacilů, pro které je prochlazený a oslabený organismus snadnou kořistí. Dýně tělu dodá vitamín C, beta karoteny, draslík, vápník, fosfor a další stopové prvky, které zdraví rozhodně prospějí.
- Podle lidových léčitelů dýně pomáhá očistit ledviny, játra i žlučník. Doporučuje se pít ráno půl sklenky čerstvě vylisované šťávy po dobu přibližně deseti dnů. Dýňová šťáva (pokud možno i s dužinou) urychluje regeneraci jater po nemocech a dlouhodobém užívání různých medikamentů.
- Jak naznačuje mnoho různých vědeckých výzkumů, látky obsažené v dýni brzdí proces kornatění tepen. Takže pravidelné pití šťávy by mělo pomáhat lepšímu fungování naší oběhové soustavy a snižovat riziko výskytu srdečních chorob nebo mrtvice.
- Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně je jedním z klasických léků doporučovaných při potížích s trávicím systémem, které doprovází bolestivá zácpa.
- Detoxikační vlastnosti dýně nepůsobí pouze na ledviny či játra, ale také umí očistit celou močovou soustavu.
- Při potížích s nespavostí může některým lidem pomoci i sklenka vlažné (čerstvě vylisovanou mírně ohřejeme ve vodní lázni) dýňové šťávy. Případně ji můžeme ještě malinko obohatit trochou kvalitního medu. Tento nápoj uklidňuje a pomáhá rychleji usnout.
- Mnoho lidí trpí po ránu mírnými nevolnostmi a mimo jiné i z tohoto důvodu nedokáže jíst snídani. Přitom zrovna první denní jídlo je pro naše zdraví klíčové. S tímto problémem může pomoci ranní sklenička dýňové šťávy. Někdo doporučuje ještě k ní dolít malinko jablečné šťávy nebo ji okořenit zázvorem nebo špetičkou skořice.