Léčivé účinky fenyklu i jeho využití v kuchyni znali již staří Řekové a dodnes se pěstuje v mnoha vyšlechtěných odrůdách a formách jako léčivá i kořenná zelenina. Zajímavé je, že jeho obliba přicházela ve vlnách a v různých obdobích se využíval pro různé účely. Staří Řekové používali fenykl jako zeštíhlující prostředek, kdežto ve středověku jím ponejvíce věřící během dlouhých nudných kázání v kostelech tišili kručení v žaludku.
Fenykl lze běžně pěstovat na zahradách, ale stále ještě vídáme jeho zplanělou formu na polích a loukách. Pro dobrý růst vyžaduje hluboce zpracovanou, nejlépe vápenitou půdu, slunečnou a teplou polohu chráněnou před mrazem. Fenykl dorůstá až do výše dvou a půl metru, vzhledem připomíná kopr a od července do září kvete žlutými květy, které vydávají sladkou, teple lékořicovou vůni. Konzumovat je možné každou část této rostliny – semena, listy, stonky i cibule.
V naší době si fenykl ceníme jednak jako lahůdkovou zeleninou, z níž připravujeme zdravé a chutné saláty. Například stonky, neboli řapíky chuťově připomínají kombinaci celeru a anýzu. Můžeme je nakrájet do polévky či do salátu anebo jimi dochutit dušená masa. Vynikající jsou zapečené na nejrůznější způsoby. Vějířovité listy se hodí k ochucení zeleninových jídel, jejich anýzová vůně ozvláštní nakládanou zeleninu i rybí pomazánky. Také se přidává do omáček a k pečeným rybám. Plod fenyklu – cibule je velmi zdravá a údajně má v syrovém stavu protirakovinné účinky. Má bohaté využití v kuchyni.
Nejhodnotnější odrůda – Fenykl obecný (vulgare), je využívána pro farmaceutické účely. Cibule obsahuje silici, jež má výrazný dezinfekční účinek, také je bohatá na vápník, fosfor, fluor a vitamíny A, B, C, a E. Fenyklová semena jsou bohatá na draslík a vápník.
Cibule se sklízí v průběhu srpna a září a je vynikajícím preventivním prostředkem proti infekčním zánětlivým onemocněním. Podává se ve formě šťávy, která se přidává do čaje. Fenyklový sirup: dvě středně velké cibule pokrájíme, zalijeme medem nebo prosypeme cukrem a necháme půl dne stát. Užíváme třikrát denně po lžičce. Působí účinně proti kašli, zahlenění, chrapotu, zánětu průdušek a angíně. Při bodnutí hmyzem přiložíme na postižené místo kolečko cibule.
Žlutohnědá rýhovaná semena mají zelenkavý nádech a jsou velká okolo centimetru. Používají se k ochucení jídel, například se přidávají do chleba, jablečného koláče, zeleninových jídel a omáček s rajčaty. Hlavně se ale využívají jejich léčebných vlastností. Hlavní složkou semen fenyklu je 3–6 % silice, obsahující 60 % anetholu. Dalšími složkami jsou fenchon, fenikulin, mastné oleje, bílkoviny, cukr a sliz.
Odvar ze semen: dvě až tři čajové lžičky rozdrcených semen louhujeme deset až patnáct minut v šálku horké vody. Používá se především při nadýmání, poruchách trávení, ale i chorobách dýchacích cest, kdy uvolňuje křeče hladkého svalstva a také hleny. Podporuje činnost střev, podává se i miminkům na koliku. Kojícím matkám podporuje tvorbu mléka. Tento osvěžující čaj má výborné účinky také na osvěžení dechu.
Hezký článek..Ještě by to chtělo připsat, kdy Fenykl roste ( Období ) a kde se da najít 🙂