Pomeranče nebo mandarinky jí skoro každý. Proti citronům také drtivá většina lidí nic nenamítá a pravidelně je používá na okyselení salátů či čaje. Grapefruit je z tohoto hlediska takovým trošku odstrkovaným citrusem, pro někoho moc hořký, pro jiného moc kyselý, odpůrců má prostě dostatek. A je to přitom škoda, protože dozrálé grepy jsou nejen chutné, ale hlavně dokážou udělat hodně pro naše zdraví.
Grapefruit je výtečné ovoce, které nám pomůže zvýšit imunitu, což určitě každý, zvláště v podzimním a zimním období, ocení. Navíc dokáže dát nám hodně energie a také nás umí pozitivně naladit, což je užitečné zvláště po ránu, kdy je člověk ještě takový celý rozlámaný a mírně přiotrávený z nutnosti vstávat. Je skvělým zdrojem vitamínu C, dá se říci, že pokud sníme jeden grep, tak máme vystaráno, protože naše tělo získalo celou potřebnou denní dávku. Je „výkonnější“ než pomeranče či citrony a je často uváděn jako třetí nejlepší zdroj tohoto vitamínu po šípcích a kiwi. No a „céčko“ je přeci jedna z nejlepších látek pro zvýšení naší odolnosti. Více tohoto vitamínu najdeme v grepech červených a růžových, než v těch bílých.
Také je v něm hodně vody a vlákniny, což určitě ocení všichni milovníci pravidelného hubnutí. Zlepšuje metabolismus. Ačkoliv mnoho lidí si loupe i dílky grepů a nechává jen čistou dužinu, lepší je jíst i po hrubém oloupání zanechaná bílá vlákna, protože ta jsou velmi dobrým zdrojem bioflavonoidů, které jsou zdraví prospěšné a dokážou chránit naše buňky před působením volných radikálů. Působí jako prevence proti kornatění tepen, žaludečním vředům a rakovině, s čímž jim pomáhá i beta-karoten, který grapefruit obsahuje taktéž. Sílu grepů dokazuje i fakt, že výtažky získané z dužiny a semínek se při výzkumech ukázaly jako vražedné pro stovky různých virů a desítky plísní.
Jednoduchá je posilující grepová kůra. Stačí každý den ráno po probuzení na lačno oloupat jeden grep (jak bylo uvedeno výše, je dobré na něm nechat aspoň trochu bílých vláken) a potom ho sníst. Na snídani bychom pak ale měli počkat minimálně půl hodiny, aby naše tělo vitamínovou posilující bombu dobře strávilo. Ideální je takto postupovat obden po dobu jednoho až dvou měsíců, naše odolnost vůči různým onemocněním se výrazně zlepší a zároveň se náš organismus očistí od mnoha škodlivin. Jedinou nevýhodou této kůry je fakt, že mnoho lidí má alergii na citrusové plody, pro ně samozřejmě vhodná není. Pozor, působení grapefruitu je navíc tak silné, že občas ovlivňuje i účinky některých léků, zvláště pokud léčíme problémy s cholesterolem, vysokým tlakem, spaním a nebo musíme brát antihistaminika. V takovém případě je dobré konzultovat větší konzumaci rajského citroníku s lékařem.
Pokud nemáme alergii na grep, můžeme také vyzkoušet pleťovou grepovou masku, která je ideální na mastnější pokožku. Její výroba je banálně jednoduchá. Stačí oloupat ovoce, v tomto případě až na dužinu a tu poté rozmačkat vidličkou na kašičku. K té přidáme trochu kvalitního bílého jogurtu – stačí opravdu nevelké množství, jen tak, aby se nám hmota vlastně „slepila.“ Vše pak naneseme na tvář, přikryjeme gázou a necháme čtvrt hodiny působit. Pleť by měla být nádherně očištěná a osvěžená. Pokud nemáte jistotu, jak je to u vás s alergií na grep, nejdříve si naneste trochu kašičky za ucho nebo na jemnou kůži na zápěstí.