Stres bychom z normálního života nejraději úplně odstranili. V dnešní uspěchané době to samozřejmě není tak úplně možné. Ale rozhodně nesmíme boj se stresem vzdávat, mimo jiné i proto, že psychická nepohoda se s postupem času čím dál, tím víc, odráží i na fyzické kondici a obecně na zdraví. Omezit jeho působení můžeme i částečně jídelníčkem, neboť tělo ve stresu spaluje výrazně více některé látky a ty je nutno doplnit.
Kvalitně sestavený jídelníček dokáže velmi často vyřešit problémy se stresem a nebudeme muset sahat po lécích či omezovat práci nebo odcházet na dovolenou. Základem protistresové diety jsou bílkoviny, uhlovodany a nenasycené mastné kyseliny. Čili zjednodušeně řečeno, měli bychom jíst hodně mořských ryb, výrobků, které mají bílkoviny, obiloviny, luštěniny, ořechy a zeleninu. Z ryb je výborná treska, makrela, losos a také u nás nepříliš kupovaný, ale přitom výborný a relativně levný sleď. Z obilovin si vybírejme rýži natural a také kupujme pravidelně celozrnné pečivo. Také je velmi dobrá pohanka, která z našich stolů vymizela, ale předkové ji jedli často a s chutí. Z luštěnin bychom si zase měli hledět hlavně čočky, soji a také bychom měli zařadit na jídelníček římský hrách neboli cizrnu (vyzkoušejte jako přílohu hummus – zkuste třeba tenhle recept – a nebo prostě místo hrachovky si udělejte cizrnovou polévku – nebo využijte tento recept ). Při vaření obecně používejme olivový a řepkový olej.
Omega tři nenasycené mastné kyseliny kromě jiného velmi pozitivně ovlivňují naši nervovou soustavu. Pomáhají ji regenerovat a také zlepšují paměť a soustředění. Ve výše uvedených potravinách také můžeme nalézt větší množství vitamínů ze skupiny B, které podporují nervovou soustavu, také pomáhají se soustředěním a obecně prospívají naší intelektuální formě. Navíc pomáhají odstraňovat pocit únavy a podráždění. Kromě ryb, „béčka“ najdeme také v mase a masových výrobcích, zelenině, obilninách a také v různých oříšcích. Dalším výtečným bojovníkem se stresem je hořčík. Není nutno ho polykat v pilulkách ani pít tuny minerálek. Je v některých produktech uvedených výše a mlsouni určitě ocení, že ho obsahuje také kakao čili samozřejmě i hořká čokoláda. Hořčík ovlivňuje nervovou soustavu a mozek a je nutno hlídat, aby ho náš organismus měl pod dostatkem. Jinak nám hrozí nejen špatná nálada, podrážděnost, deprese, bolest hlavy a jiné doprovodné příznaky stresu, ale i mnoho jiných zdravotních problémů. Měli bychom si dávat také pozor na konzumaci nápojů a jídel, které ho z těla „vyplachují“ či přesněji ho rychleji využívají. Jde o cukry, bílou mouku, alkohol a kávu.
Pokud plánujeme nějaké přizobávání během dne či po večerech, tak proti stresu je například velmi dobrý banán. Obsahuje draslík, který dokáže uklidnit naše rozbouřené nervy. Dalším výborným „draslíkovým ovocem“ je meruňka a v sušené podobě jde o téměř perfektní mls. A pokud zatoužíme po exotice, tak sáhněme po fících, chutné, sladké a také plné draslíku. A když nemáme chuť na sladké, pomohou nám s bojem proti stresu vlašské ořechy, mandle a kešu – pozor, ve všech případech zobejte nesolené nepražené verze. Můžeme také vyzkoušet dobrou radu našich babiček, ty večer a ve stresových situacích často pily meduňkové čaje. Protože mají rozveselující a zároveň uklidňující účinek.