Sezóna švestek trvá relativně dlouho. Na pultech obchodů se s nimi můžeme setkat od konce července až do září. Ale všechno jednou končí. Po zbytek roku se většina lidí bude muset obejít buď bez švestek a nebo je jíst v podobě kompotů, zavařenin či sušených plodů. Ty poslední lze snadno koupit v obchodech, ale ještě lepší bude, když si je nasušíme sami. Mimo jiné proto, že u těch prodávaných musíme řešit, jestli jsou sířené nebo a navíc existuje nemalé riziko, že budou obsahovat roztoče mlékohuba. A toho přeci jíst nechceme.
Skvělá chuť i spousta zdraví
A proč je vlastně dobré švestky sušit? Samozřejmě jedním z nejvýznamnějších důvodů je jejich výborná chuť. Ale ve švestkách se navíc chuťový zážitek skvěle snoubí také s mnoha zdraví prospěšnými účinky. Jsou dobrým zdrojem vitamínů i minerálů. Kvalitní antioxidanty pomáhají organismus chránit před karcinogenním působením volných radikálů a také zpomalují proces buněčného stárnutí a k tomu všemu , omezují riziko vzniku osteoporózy a zpevňují kosti. Mají relativně nízký glykemický index, takže si je mohou v rozumné míře dopřát i cukrovkáři a jejich sladká chuť i vysoký obsah vlákniny pomáhají zahánět chuť na mlsání během různých redukčních diet či snahy držet si svou váhu pod kontrolou. To je docela dost, jak na takové celkem obyčejné ovoce.
Sušení švestek
Sušit švestky není vůbec složité. Na začátku je dobré věnovat trochu více pozornosti správnému výběru, ovoce by mělo být hezky zralé, zdravé a nepoškozené. Suší se se slupkou, občas se doporučuje je krátce blanšírovat ve vroucí vodě, aby trochu více změkla. Následně švestky rozkrojíme na polovičky a vypeckujeme. Můžeme je pak ještě rozčtvrtit, pokud chceme mít k jídlu menší kousky. Nejtradičněji, a podle mnohých milovníků švestek i zdravé výživy také nejkvalitněji, ovoce usušíme pomalu na slunci. Rozkrájené ovoce stačí rozložit slupkou dolů na papír na nějakém slunečném, suchém a dobře větraném místě a pak už jen pozorovat, jak příroda dělá práci za nás. Tato metoda je dobrá, jen vyžaduje trpělivost a také konstantní počasí. Na to vždy vsadit nemůžeme. Proto si můžeme od začátku trochu pomoci.
Samozřejmě lze použít topení, ale i to by trvalo docela dlouho a navíc kdo ho zapíná v létě? Praktičtější je využití obyčejné trouby nebo samozřejmě lze použít i sušičku, která je pro sušení různých přírodních produktů přímo stvořená. V tom druhém případě postupujeme podle návodu dodanému k zakoupenéu spotřebiči. Pokud budeme švestky sušit v troubě, tak buď si je nejdříve připravíme stejně, jak je to popsané v předchozím odstavci nebo necháme ovoce vcelku. Lze je sušit s peckou. Pokud je vypeckováváme, tak plod opatrně nařízneme, nepůlíme. Následně švestky rozložíme na pečící papír (porcované také slupkou dolů) a dáme do trouby rozehřáté na přibližně padesát stupňů (je lepší mít zapnutý horkovzdušný režim). Sušíme přibližně čtyři hodiny. Ovoce vyndáme, necháme vychladnout a vrátíme na dosušení při šedesáti stupních. Ideálně sušené švestky mají lesklou zvrásněnou slupku, jsou pružné a neteče z nich šťáva. Čas dosušování záleží od velikosti ovoce. U rozpůlených to může trvat kolem pěti šesti hodin, u celých to bude trvat nejpravděpodobněji dvojnásobek času.