Letní období je zdrojem mnoha skvělých sezónních potravin. Ale také díky teplotě dochází k rychlejšímu rozmnožování bakterií, a proto našim dětem, zvláště těm nejmenším s nejcitlivějšími bříšky, hrozí více různých žaludečních problémů než obvykle. Je sedm zásad, které sice bychom měli dodržovat celoročně, ale v létě jsou opravdu nejdůležitější.
Během vaření bezpodmínečně dodržujme základní hygienické návyky. Tudíž před prací v kuchyni si umyjme ruce, otřeme linku a používejme jen opravdu čisté nádobí. A to včetně prkénka, které spousta lidí jen tak někde oklepe a pohodí. Pokud je dřevěné a krájíme na něm maso, je dobré ho vyvařit. A pro tyto účely si raději pořiďme nějaké jiné, z lehce omývatelného materiálu. Velmi často střídejme a pořádně perme utěrky, oddělme ty, kterými otíráme pracovní plochy od těch, kterými leštíme či sušíme nádobí. Různé houbičky a hadříky měníme v letním období častěji než obvykle. U dítěte pečlivě hlídejme mytí rukou před jezením čehokoliv, včetně různých sušenek a jablíček. Pokud potřebujeme ochutnat jídlo dítěte, použijme na to novou lžičku. Dětskou neolizujme, námi olíznutou již do pokrmu dítěte nenamáčejme.
Používejme kvalitní nádobí. Hliníkové není rozhodně nejlepší výběr. Pokud máme poškrábaný teflon, je nutno takový hrnec vyhodit. Stejně tak bychom měli učinit i se starším oprýskaným nádobím. Dobrým a bezpečným materiálem je nerez. Pokud používáme příbor a misky z plastů, neužívejme tzv. „od Vietnamce“ neboli levný výrobek nejasného původu. Vše z čeho jíme a necháváme jíst naše nejmenší by mělo mít atest zdravotní nezávadnosti.
Pokud dítě nedojí, nepřechovávejme zbytky tohoto jídla. Jsou na nich jeho sliny a ty jsou plné různých bakterií, které se bleskurychle začnou množit.
Maso kupujme pouze z ověřených zdrojů, kde máme jistotu, že je kvalitně přechováváno (pozor v létě na trhy, kde se prodává maso a uzeniny bez kvalitního chlazení) a že si nikdo nehraje s daty spotřeby. Lepší je mírně připlatit u kvalitního řezníka, než později řešit závažné zdravotní problémy ze supermarketového výrobku ze slevy, který někdo omlazoval octem. Pro dítě rozhodně nekupujme už připravené polotovary na grilování. Vždy je zde riziko, že marinády maskují pravý věk a případně také mizernější kvalitu masa. Hrajme si když tak jen se svým zdravím.
Pečlivě kontrolujme stav ovoce a zeleniny, co máme doma. Pokud jen zpozorujeme nějakou divnou skvrnku, či omačkaninu, tento plod již dítěti nedávejme. A to ani po odkrojení postiženého místa.
Při nákupech pečlivě kontrolujme trvanlivost kupovaných potravin. A pokud je pořizujeme pro dítě, tak nekupujme ani takové, které sice ještě nejsou prošlé, ale končí se jim období za den či dva (samozřejmě s rozumem, jsou výrobky které mají takovouto krátkou trvanlivost přirozeně). U různých jogurtů a příkrmů a šťáv si hlídejme i víčka. Pokud se nám zdají vypouklá, takový výrobek rozhodně nekupujme.
Je pravda, že velké obaly vychází levněji. V dnešní době je cena také velmi důležitý faktor. Ale pro dítě raději kupujme jen malá balení, která velmi rychle snědí. Otevřené výrobky okamžitě po použití vracejme do ledničky. Pokud je zapomeneme na tzv. pár hodin na lince, raději je už miminku nedávejme.