Bez cukrů se lidský organismus neobejde. Zaručují správné fungování mozku a nervové soustavy, dávají nám energii, zlepšují práci svalstva a v neposlední řadě mají pozitivní vliv i na naši psychickou kondici. Podle odborníků by více než padesát procent kalorií, které tělu dodáme, by mělo pocházet právě ze sacharidů. Ale dobrý sluha může být zároveň i velmi zlý pán. Proto je nutné si přísun sacharidů hlídat a také se postarat o jejich správné spalování. Pomoci mohou i bylinky.
Omezení sladkostí
Zázračná bylina, která by spálila všechny nadbytečné cukry bohužel neexistuje. Pokud nechceme mít v bližší či vzdálenější budoucnosti se sacharidy problém, musíme si přísun cukrů hlídat. Při normálním vyváženém jídelníčku zdravý člověk může bez rizika sníst ještě sladkosti, které by odpovídaly… pouhým dvěma lžičkám čistého cukru. Cokoliv nad toto množství je už pro organismus škodlivé a v delším časovém horizontu může mít velmi závažné následky.
Za nadměrný přísun cukrů může ve většině případů mlsnost. Už od malička víme, že přecpávání se sladkostmi není zdravé. Ale když člověka honí mlsná, tak je někdy velmi těžké odolat. Podle odborníků v boji s chutí na sladké může pomoci zavedení pravidelných stravovacích návyků. Lidé, kteří jedí pětkrát denně, mají převážně mnohem menší chuť na cukrovinky než ti, kteří se stravují nepravidelně. Také nemívají příliš často nekontrolované záchvaty žravosti, kdy je člověk večer schopen doslovně vybílit ledničku. Touhu po mlsání dokáže částečně zahnat i čtvrthodinová fyzická aktivita – ideální je například rychlejší procházka.
Spalujeme s bylinkami
Pro lepší spalování a využívání cukrů stačí po každém jídle vypít jakýkoliv neslazený čaj. Ale některé bylinky jsou přeci jen při práci s cukry trochu výkonnější než jiné. Například listy morušovníku bílého obsahují zdraví prospěšné látky, které dokážou v organismu rovnoměrně uvolňovat cukry a pomohou zajistit správné využití sacharidů. Zlepšit metabolismus pomůže také čekanka, která navíc reguluje práci trávicí soustavy a umí omezit negativní vliv cholesterolu. Pro správné spalování cukrů potřebujeme mít bezvadně fungující játra a ty nám pomůže očistit například obyčejná pampeliška. Negativní vliv sacharidů dokáže omezit i koření. Když sníme jídlo ochucené hřebíčkem či skořicí a nebo po jídle vypijeme nějaký neslazený nápoj s tímto kořením, v našem organismu dojde k výrazně nižšímu skoku hladiny cukru. Skořice navíc do jisté míry zlepšuje citlivost na inzulín.