Většina lidí na otázku, jestli je sushi zdravé, automaticky odpoví cosi v duchu, že samozřejmě, přeci Japonci žijí strašně dlouho a jedí ho neustále, takže musí to být pro naše zdraví něco dokonalého. Tato odpověď je vlastně pravdivá, i když samozřejmě i v tomto případě najdeme malé háčky.
Sushi se skládá hlavně z rýže, která je velmi dobrým zdrojem sacharidů a dokáže nás rychle zasytit. Samozřejmě obsahuje syrové rybí maso, které tělu dodá velmi kvalitní bílkoviny, tuky omega 3, jód a také vitamíny. Protože není tepelně zpracované, obsah zdraví prospěšných látek je zhruba o třetinu vyšší než při jiných způsobech úpravy. Mořské řasy Nori jsou také zajímavým zdrojem minerálů a vitamínů – za zmínku určitě stojí znovu jód a také železo, vápník, hořčík a vitamíny A, B a C. Při přípravě sushi se používá rýžový ocet, který podobně jako jablečný či balsamicový zlepšuje trávení, pomáhá při detoxikaci organismu a může pomoci při snižování hladiny tak zvaného zlého cholesterolu. Tradičně se k sushi přikusuje zázvor, který mimo jiné posiluje imunitu organismu. Kousky ryby se namáčí do sojové omáčky, která může být zdrojem proteinů, draslíku, hořčíku a železa. No a také by na stole se sushi nemělo chybět wasabi čili japonský křen, které má velmi silné antibakteriální účinky.
Po přečtení předchozího odstavce si asi nejeden člověk řekne, kde jsou teda ty háčky zmíněné v úvodu – sushi musí být jednoznačně zdravé. Jedná se o detaily. Některé rolky se například připravují smažením, které samo o sobě příliš zdravé není a výrazně snižuje hodnotu použitých surovin. U sojové omáčky jsme velmi závislí na kvalitě, levné výrobky, které jsou vyráběny průmyslově a o fermentaci u nich nemůže být řeč. Zdraví spíše škodí. Ani s kvalitními „sójovkami“ bychom neměli příliš přehánět, protože toto dochucovadlo obsahuje vyšší množství sodíku. Wasabi pro změnu v nadměrném množství může vyvolat pálení žáhy a u všeho dohromady velmi záleží na čerstvosti a hygieně přípravy (nezapomínejme, že sushi se dělá holýma rukama). Pokud nemáme důvěru v kvalitu restaurace a v čerstvost dodávaného masa, rozhodně je bezpečnější se této pochoutce vyhnout – některé syrové ryby mohou obsahovat parazity. A z tohoto důvodu a také jistých rizik spojených s možným výlovem v znečištěných vodách se u nás doporučuje, aby těhotné a kojící ženy byly při konzumaci této pochoutky obzvlášť opatrné a nebo se na nějaký čas raději sushi, které obsahuje syrové maso, vyhýbaly. Samozřejmě u vegetariánských rolek toto omezení neplatí.