Lidová medicína se v každém regionu rozvíjela trochu jinak. Vše záviselo na tradicích a dostupných rostlinách či potravinách. Podívejme se na to, jak problémy s ledvinovými kameny řešili a často vlastně i do dnešní době řeší domácí léčitelé v jižní Evropě.
1. v létě by nám s ledvinovými kameny měl pomoci úplně obyčejný vodní meloun. Rozřízneme ho na polovic, obě půlky posypeme cukrem, dáme do trouby a pečeme, dokud se na něm nesvraští slupka. Z upečeného melounu slijeme šťávu, přefiltrujeme ji a čirou tekutinu popíjíme třikrát denně před jídlem. Pokud máme problémy s kameny, dopřávejme si v sezóně větší množství tohoto vodnatého ovoce a očišťujme si ledviny.
2. uvedeme tři litry vody do varu a nasypeme do tři vrchovaté lžíce lněné mouky. Povaříme deset minut a necháme vychladnout přibližně na čtyřicet stupňů. Do tekutiny vmícháme šťávu vymačkanou z dvou citronu a tři vrchovaté lžíce pravého domácího medu. Léčivo se popíjí třikrát denně dvacet minut před jídlem po dobu dvou až tří měsíců. Lidová moudrost tvrdí, že u tohoto receptu ani nepoznáme, kdy se naše tělo zbavilo kamenů.
3. nadrtíme nebo rozmixujeme skleničku lněného semínka a výsledek zalijeme třemi sklenicemi plnotučného mléka. Vaříme na menším plameni tak, dokud se tekutina nezredukuje na obsah přibližně jedné skleničky. Pak všechno přecedíme a denně vypijeme vyrobené množství. Kůra by měla trvat pět dnů. Pokud máme s ledvinovými kameny stálé problémy, neopakujme ji častěji než jednou ročně, raději v mezičase vyzkoušejme jiné metody.
4. tradičně se na ledvinové kameny užívala i mořena barvířská. Usušenou drogu se mlelo na prášek a podávalo jednu lžičku každý den ráno (s medem nebo rozmíchanou v jogurtu) po dobu tří dnů. Dnes tato metoda je na ústupu, místo toho se používají jen výtažky z této rostliny. Je sice fakt, že látky, které mořena obsahuje, účinkují na různé problémy ledvin a močové soustavy, ale ve větším množství mohou být rakovinotvorné.
5. ledviny by podle jihoevropských zvyků měl pročistit i oves s ječmenem. Dáme vařit litr vody, do které nasypeme tři jednu lžíci prvního obilí a tři toho druhého. Vaříme tak dlouho, dokud se množství tekutiny nezredukuje o polovinu. Domácí lék podáváme třikrát denně před jídlem po dobu tří magických měsíců.
6. asi nejjednodušší a pro téměř každého dostupná metoda vypuzování ledvinových kamenů využívá sílu … obyčejné petržele. Každý den bychom měli půl hodiny před večeří sníst kelímek jogurtu, ve kterém rozmícháme přibližně patnáct nasekaných větviček této zeleniny.