Kokosová mouka – domácí výroba, využití a účinky na zdraví

Kokosová mouka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mléka a kokosového oleje. Zachovává si velmi jemnou kokosovou příchuť, ale navzdory představám mnoha lidí, vůbec není sladká. Snadno ji můžeme využít i v naší klasické kuchyni. Podívejme se na to, jak si ji můžeme v domácích podmínkách celkem jednoduše připravit, k čemu nám bude a samozřejmě také na to, jaké má vlastně účinky.

Domácí výroba

Kokosovou mouku není velký problém koupit v eshopech nebo některých obchodech zaměřených na zdravou výživu. Ale může být docela zábava si ji vyrobit doma. Navíc základní surovina pro její výrobu, neboli strouhaný kokos, je u nás přeci jen dostupnější než hotová mouka. Dvě stě gramů kokosu zalijeme litrem a dvěma deci vody. Necháme bobtnat do druhého dne. Směs ohřejeme, ale nevaříme a následně dohladka rozmixujeme. Vše nalijeme na síto vyložené nadvakrát jemnou gázou. Zavěsíme je nad hrnec. Gázu pečlivě vymačkáme. Vzniklou tekutinu nevyléváme. Podařilo se nám získat velmi zdravé kokosové mléko, které můžeme jen tak vypít a nebo ho použít na vaření. Vymačkaný kokos zalijeme sklenicí vroucí vody, ještě jednou rozmixujeme a znovu přecedíme a vymačkáme přes gázu. Rozmixovanou dužinu rovnoměrně rozprostřeme na pekáč, vložíme do trouby a na osmdesát stupňů ji sušíme přibližně půl druhé hodiny. Během sušení necháme malinko pootevřená dvířka, aby mohla odcházet pára. Suchý a vychladlý polotovar ještě jednou rozmixujeme na požadovanou hladkost a nakonec uskladníme do připravených nádob nebo sáčků.

Využití kokosové mouky

Z kokosové mouky můžeme vařit či péct slaná i sladká jídla. Hodí se do koláčů, sušenek, palačinek či pro přípravu pečiva s nižším glykemickým indexem. Velmi zajímavý a chutný efekt má v těstu na pizzu, dá se ní zahušťovat polévky, omáčky nebo různé masové směsi a nádivky. Při používání mouky z kokosu musíme pamatovat na to, že obsahuje vysoké množství vlákniny a proto také dokáže vstřebat velký objem vody. U receptů, kde má částečně nahradit pšeničnou či žitnou mouku, se ji doporučuje použít místo přibližně třetiny původní suroviny. I když to samozřejmě závisí na konkrétním jídle  a chuťových preferencích. První experimenty je nejlepší začít s ozkoušenými návody, které přímo zohledňují jedinečné vlastnosti kokosové mouky. Případně s ní můžeme snadno zahustit nějaké klasické jídlo. Na pokusy, kde ji použijeme u nějakého tradičního receptu jako náhradu pšeničné mouky, je času dost až po získání větších zkušeností.

Účinky na zdraví

Kokosová mouka neobsahuje lepek, takže může být zajímavou alternativou při bezlepkových dietách. Dokáže urychlit metabolismus a také stabilizuje hladinu glukózy. Jak už bylo uvedeno o pár řádek výše, obsahuje velké množství vlákniny. Díky tomu v nás udrží mnohem déle pocit sytosti, zlepší fungování trávicího systému, pomůže odstranit toxiny a další škodlivé látky z organismu a také pomůže regulovat množství cholesterolu v krvi. Může snížit riziko výskytu karcinomů trávicího systému, cukrovky, srdečních potíží a problémů s nadváhou. I když to je navíc podmíněné genetikou a celkovou životosprávou. Kokosová mouka se doporučuje cukrovkářům, protože snižuje glykemický index pokrmů.