Většina lidí se při kombinování potravin řídí pouze chutí a tradičními doporučeními. Ale to bohužel nestačí. Ve skutečnosti bychom měli zohlednit i specifické vlastnosti té či oné suroviny, protože v mnoha případech je lepší některé potraviny spolu nekombinovat. A týká se to i různých velmi oblíbených receptových sestav. Podívejme se na pět nejčastějších chyb.
1. saláty s čerstvou okurkou – je to sice kombinace velmi populární, zvláště různé varianty s rajčetem, jenže okurka obsahuje v sobě látku, která výrazně omezuje vstřebávání vitamínu C (je také v různých tykvích). Z takového jídla máme chuťový požitek, ale přísun prospěšných látek bude minimální. Pokud chceme zeleninu bohatou na tzv. céčko kombinovat s okurkou, používejme rychlokvašky. A okurku si dejme jen tak nebo třeba se zakysanou smetanou.
2. mořská ryba s brukvovitou zeleninou – v poslední době se díky vařeným brokolicím podávaným téměř k čemukoliv se i toto netradiční spojení stalo dosti oblíbeným. Navíc lidé si často k filé dopřávají nějaký zelný salát. Proto je dobré si pamatovat na fakt, že mořské ryby jsou pro nás velmi důležitým zdrojem jódu. Brukvovité velmi výrazně omezují (téměř zastavují) schopnost organismu vstřebat tento minerál.
3. víno k zákusku – sklenka červeného či bílého k obědu to je pro mnoho lidí rituál a podle velkého množství odborníků i docela zdravá věc. Jenže tento rituál velmi často pokračuje i po jídle, kdy se sklenička dolije i k desertu. To není dobrý nápad, protože kombinace tohoto nápoje a cukru způsobí, že se nám cukr nebude spalovat, ale hezky uloží pod kůží a vytvoří tak „roztomilé“ faldíky.
4. brambory s máslem – klasika klasik, pro většinu lidí je to naprosto nezpochybnitelná kombinace. Z hlediska zdravotního je to už trošku složitější. Vysoký glykemický index brambor způsobuje to, že máslo nevyužíváme jako zdroj energie, ale zase se nám ukládá v organismu. Rostlinný tuk v tomto případě příliš nepomůže, takže je dobré na tento fakt pamatovat a trochu maštění máslíčkem omezit (pro většinu lidí jsou suché brambory nestravitelné) a během dne, kdy si už takovou lahůdku dopřejeme, raději se vyhýbat dalším tukům.
5. čaj či káva k jídlu – ohledně prospěšnosti či škodlivosti čaje i kávy se už dlouhou dobu vedou učené debaty. Jednoznačný verdikt, kromě klasického „všeho s mírou“, nepadl. Jednu věc ale víme. Oba tyto nápoje bychom měli pít samostatně s nějakým časovým odstupem od posledního jídla. Obsahují látky, které hodně zhoršují vstřebávání vitamínu B, železa a vápníku.