Přírodní léčitelství má na Dálném východě tradici, která má již více než tři tisíce let. Již od starověku tamější lékaři zkoumali účinky různých rostlin na lidské zdraví a hledali způsoby, jak by se je dalo v medicíně využít. Díky jejich moudrosti a staletím zkušeností například víme, že zázvor a kurkuma na náš organismus působí velmi blahodárně. A když jejich účinky zkombinujeme v jednom nápoji, vznikne nám pak skvělý domácí lék.
Přípravu zvládne i malé dítě (samozřejmě za předpokladu, že už je dostatečně šikovné, aby mohlo operovat s vařící vodou). Přibližně dva centimetry zázvoru oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Hodíme je do hrnečku, zalijeme sklenicí vařící vody a necháme pod nějakou pokličkou přibližně patnáct minut louhovat. Tekutinu přecedíme, přilijeme k ní stejné množství vlažné vody, šťávu z půlky citronu, trošku medu, špetku chilli a přibližně čtvrt lžičky kurkumy. Všechno rozmícháme a ještě s někým vypijeme (nápoj by se měl pít pokud možno čerstvý, na osobu stačí sklenička). Recept lze různě upravovat, med není nutný, lze ho nahradit jiným sladidlem nebo slazení úplně vynechat, citronové šťávy může být podle chuti více a chilli se přidává pro rychlejší vstřebávání kurkumy, ale pokud je na nás pak nápoj moc ostrý, tak i to můžeme vynechat.
A k čemu nám tento domácí lék bude? Na vyjmenování všech léčivých vlastností a možností využití kurkumy a zázvoru by nestačila asi ani velmi tlustá kniha, proto se podívejme na ty nejdůležitější. Nápoj působí antibakteriálně, antimykoticky, protizánětlivě a také může být prevencí proti vzniku různých plísní. Má velmi dobré rozehřívací účinky, takže působí naprosto skvěle po návratu domů během sychravých dní od podzimu až do jara a také nám může pomoci při různých chřipkách, rýmách či nachlazeních. Můžeme ho využít i při očistě organismu. Urychluje vyplavování škodlivin a navíc pomáhá regenerovat játra. Celkově posiluje imunitu, zlepšuje trávení i urychluje metabolismus a navíc blahodárně působí na pleť (je to příjemný sekundární efekt detoxikace). No a navíc podle mnoha různých vědeckých výzkumů v surovinách použitých na přípravu nápoje je velké množství látek, které dokážou chránit naše tělo před vznikem rakoviny. Na tak jednoduchou záležitost toho opravdu není málo…