Červená řepa se v posledních letech stává velkým hitem v našich kuchyních. Z role gastronomické popelky vyskočila najednou jako krásná princezna, kterou ceníme jak pro chuť, tak i pro skvělé účinky na zdraví. Dá se z ní také vyrobit různé léčivé prostředky, mezi nejklasičtější patří sirup z červené řepy, který se již hezkou řádku let používá při různých nachlazeních a angínách.
Kdy přesně sirup z červené řepy vznikl, není moc jasné. Rozhodně nepatří mezi domácí léky, které by měly mnoho staletí, protože masové využití bulv této rostliny je relativně mladé (přesněji – vypěstování odrůd s dnes známým velkým červeným kořenem je čerstvějšího data). Je ale jasné, že celé dvacáté století toto léčivo existovalo a dá se předpokládat, že pochází asi ze století devatenáctého, kdy se kromě červené řepy také masově rozšířil cukr. Sirup byl využíván proti kašli, při nachlazení a také když zaútočí angína. Ale to nejsou jeho jediné léčivé účinky. Celkově zvyšuje naši imunitu, takže je vhodný nejen při nemoci, ale i jako kvalitní podzimní a zimní prevence. Navíc podporuje tvorbu červených krvinek, což určitě ocení lidé, kteří mají problém s chudokrevností. Milovníci přírodní léčby ho doporučují dětem, starším lidem, těhotným matkám a obecně všem, kdo se často nachlazují.
Existují několik tradičních postupů výroby, výsledný sirup z červené řepy je zhruba stejně léčivý. Nejlepší je vyzkoušet všechny a pak si určit, který nám více vyhovuje chutí, pracností a výtěžností. Na ten nejjednodušší recept potřebujeme hezkou střední až větší bulvu a na jeden kořen přidáme ještě přibližně pět lžiček cukru. Seřízneme nožem špičku, vydlabeme tolik dužiny aby se nám tam vešel cukr a zůstalo ještě trochu volného místa. A pak už jen položíme zeleninu na litinovou destičku na sporáku, zapálíme ho na minimum a řepu ohříváme přibližně půl hodiny – během té doby začne pouštět šťávu, ze které se spolu s cukrem vytvoří sirup.
Na druhý, mírně náročnější, ale vůbec ne těžký, recept, potřebujeme dvě červené řepy. Pečlivě je umyjeme a nastrouháme. Připravenou zeleninu dáme do malého hrnce, vmícháme dvě až tři zarovnané lžíce medu, zapneme sporák na minimum a vaříme také přibližně kolem třiceti minut. Sirup můžeme přecedit, ale také se ho dá nabírat jen tak lžičkou.
Je také možné ho udělat úplně bez varu, ale tato varianta trvá nejdéle, takže v krizové situaci stejně asi sáhneme po rychlejších způsobech výše a podle tohoto receptu můžeme připravit sirup na další den do zásoby. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na drobounké kostičky, které zasypeme přibližně čtyřmi lžícemi cukru na jednu bulvu. Sirup by se měl vytvořit do druhého dne. Ve všech případech je dávkování pro děti jedna lžička každou hodinu a pro dospělého jedna lžíce se stejnou pravidelností jako u mrňousů.
Dobrý den, s jak velkými (váhově) bulvami recepty počítají?Děkuji
Stačí klasické střední červené řepy do velikosti jablka – u prvního potřebujete dostatečně velkou, aby se vám tam vešel cukr a zůstala dužina na šťávu. U dalších jediný rozdíl bude v sladkosti výsledného sirupu, léčivé budou podobně.