Navzdory obecnému povědomí libeček má v domácí medicíně ještě širší využití než v kuchyni. Už od dob starověku se tradičně podával při nevolnostech, proti zánětům a při léčbě různých bolestí. Tuto bylinku také najdeme v mnoha receptech na přípravu různých nápojů lásky. Obecně se ji označuje za jedno z nejrozšířenějších přírodních afrodisiak. V domácích podmínkách libeček můžeme přidávat při vaření do různých pokrmů jen tak samotný. Ale mnohem lepší bude, když si z čerstvé rostliny připravíme koncentrát, který vydrží celý rok – tak zvané domácí maggi. Ale určitě stojí za to si nasušit i trochů listů a případně i kořenů bokem, abychom měli dostatečnou zásobu kvalitní léčivé drogy na přípravu libečkového čaje.
Libeček v tradičním bylinkářství
V antických dobách se tuto aromatickou bylinku nejčastěji používalo pro lepší trávení a při různých žaludečních potížích. Starožitní Řekové a Římané z rozmačkaných lístků také dělali obklady, které přikládali na dlouhou chůzí unavená chodidla. V dobách středověku se libeček při léčbě začalo využívat i při dalších zdravotních potížích. Britský bylinkář John Gerard ho předepisoval proti horečkám, žloutence i dětským kolikám. Botanik Nicholas Culpeper doporučoval nasušený a rozdrcený kořen libečku přidávat do horkého vína na rozehřátí i různé žaludeční potíže. Také z této byliny připravoval tinkturu, kterou aplikoval na zesvětlení pih a různých kožních skvrn. V lidové medicíně se využíval nejen jako afrodisiakum, ale doporučoval i při nechutenství, nevolnostech, proti bolestem, křečím a vysokému tlaku. Porodní báby občas sahaly po této bylince, když chtěly vyvolat předčasný porod. Někteří léčitelé doporučují libeček na očistu ledvin, jater, na odvodnění a také proti migrénám a nespavosti.
Recept na libečkové maggi a pesto
Domácí libečkové maggi může být výbornou alternativou toho kupovaného. Je bez chemie a máme kontrolu nad každým krokem výrobního procesu. No a v neposlední řadě recept na jeho výrobu je opravdu extrémně jednoduchý a celý proces zabere pouze chvilku. Stačí vzít svazek čerstvé bylinky, opláchnout, osušit a v mixéru rozmixovat se třemi lžičkami mořské soli a trochou panenského olivového oleje. Hladkou kašičku přeložíme do vyvařených a vysušených sklenic a navrch nalijeme trošku oleje, aby nám libečkové maggi déle vydrželo. Uskladníme v chladu. A z tohoto základu můžeme přidáním při mixování čerstvé bazalky a pražených oříšků udělat výtečné pesto. To zakonzervujeme úplně stejným způsobem. Pokud nám z nějakého důvodu vadí olivový olej, žádný problém. Kvalitní maggi i pesto můžeme vyrobit také z toho slunečnicového.
Léčivý čaj z libečku
Pro přípravu čaje z libečku se používá nejen list, ale lze využít také kořen, který je podle léčitelů o něco silnější. Pokud nemáme vlastní rostlinky z domácí sklizně, sušený kořen lze pořídit v různých bylinkářských obchodech a listy se prodávají jako koření v potravinách. Budeme potřebovat lžičku nadrcené drogy, kterou zalijeme sklenicí vařící vody a necháme patnáct minut louhovat pod pokličkou. Popíjíme půl sklenky dvakrát až třikrát denně. Čaj působí proti křečím, nevolnostem a má močopudné účinky. Doporučuje se také při potížích s vysokým tlakem a nervozitou. Přináší celkové uklidnění. Pokud bychom ho chtěli využít proti nespavosti, je dobré libeček promíchat ještě s levandulí, hlohem a meduňkou. Tahle čajová kombinace je velmi účinná a chuťově také docela příjemná.