Internet je plný informací o tom, jak farmaceutické firmy dostaly tvrdý úder na solar, protože bylo prokázáno, že med a skořice společně vytváří naprosto geniální lék, který pomáhá se spoustou neduhů a to navíc téměř zadarmo – přinejmenším v porovnání s cenami léčiv. Je tomu opravdu tak?
Existuje seznam nemocí a zdravotních problémů, které med a skořice promíchané v různém poměru mají léčit. Skvělý zisk zpozorovali už i různí podnikatelé, kteří hotové směsi nabízí. A tak si můžeme pořídit nebo vyrobit skořicový med na srdeční nemoci, záněty kloubů, cholesterol, vysoký tlak, zánět močového měchýře, nachlazení, střevní problémy, chřipku, akné, kožní problémy, rakovinu, únavu, nedoslýchavost a zápach z úst. A pokud si ho budeme přidávat do čaje, tak dlouhověkost je prý zaručena. Dokonce i stoletý pak může dělat práce dvacetiletého.
Zní to určitě velmi zajímavě a lákavě, jenže je tu jedno malé ale. Celý velký seznam a informace se opírají (dokonce většinou jsou přímo okopírovány) o jeden osmnáct let starý článek z bulvárního časopisu Weekly World News. Podobné téma stejný zdroj zopakoval ještě v roce 2012, kdy přidal několik dalších skvělých zdravotních účinků. Problém je jen v tom, že WWN je typickým bulvárem, který přináší věci velmi šokující, převratné, čtivé … ale také nepravdivé nebo skládající se z polopravd. Med a skořice je právě ten druhý případ.
Plná pravda je přeci jen trošku nudnější. Med i skořice samostatně se v medicíně používají už tisíce let. Doporučovali je lékaři v starověké Číně a Indii. A jejich vědou potvrzené účinky jsou nemalé. Med působí antibakteriálně, můžeme ho považovat za jakési přírodní antibiotikum. Navíc snižuje tlak, uklidňuje a má pozitivní vliv na trávení. Se skořicí je to už složitější. Sice snižuje obsah špatného cholesterolu, je zdrojem některých minerálů, reguluje cukr, zlepšuje trávení a zkoumá se její vliv na množení rakovinných buněk, jenže souběžně obsahuje toxický kumarin. Ten může poškozovat naše játra a ledviny. Větší množství této látky je v čínské skořici cassia – je tmavší a narezlá. Kvalitnější cejlonská také není „kumarinuprostá,“ ale v porovnání s cassia je obsah přeci jen desetkrát nižší. Pozor také na skořicový aldehyd (cinnamaldehyd), který může někdy vyvolávat alergické reakce.
A tady je zakopán pes celého problému, jestli je med a skořice dohromady opravdu tak skvělý lék. V malém množství nám používání voňavého koření rozhodně neškodí. Takže jablečné štrůdly rozhodně z jídelníčku nevyřazujme. Vědci se obecně shodují na tom, že kořenit skořicí můžeme celkem s klidem jednou týdně. Jenže do všech těch zázračných směsí s medem se nedává trošičku skořice, ale sypeme ji tam po lžičkách. A také je nekonzumujeme pouze jednou za týden, ale máme je jíst každý den, v některých případech se dokonce doporučuje několikrát denně.