Meduňkový sirup nádherně voní a skvěle se hodí pro výrobu různých osvěžujících limonád. Ale chuť není vše, co od této pochoutky můžeme očekávat. Meduňka má také velmi dobré uklidňující účinky, v rozumné míře pomáhá proti nespavosti, odstraňuje bolest hlavy a výrazně zlepšuje trávení. Takže nějakou tu láhev či dvě bychom si mohli připravit i pro domácí lékárničku.
Výroba sirupu rozhodně není nic složitého. Princip přípravy je ve většině případů podobný. Nachystáme si přibližně čtyři sta gramů meduňky (jestliže nám vyrostla delší, tak bez dřevnatých částí). Pořádně bylinku opláchneme a nasekáme na kousky. Někdo otrhává pouze lístečky, ale ve stonku jsou léčivé látky též, takže z racionálního hlediska vlastně není důvod. Připravíme si jeden citron a pokud je z nějakého bio obchodu, tak ho jen pořádně omyjeme, vymačkáme a zbytky rozčtvrtíme a přihodíme k listům. Jestliže jsme koupili obyčejný z obchodu, který prošel postřikem, tak buď z něj jen dokonale vymačkáme šťávu nebo po řádném omytí ještě oškrábeme svrchní část slupky a teprve potom nakrájíme a přidáme (záleží to na tom, jak se bojíme účinku různých chemikálií, které byly použity při klasickém pěstování). Všechno zalijeme jedním litrem vroucí vody, přikryjeme něčím, aby nám do nádoby nelétaly různé breberky a odstavíme na půl dne či na celou noc.
Druhý den tekutinu přecedíme a pak ještě pořádně prolijeme přes nějaké pláténko nebo přes gázu, abychom dostali z meduňky maximum užitečných látek. Přisypeme kilogram cukru (lepší je nerafinovaný, ale konzervační funkci splní stejně dobře i náš klasický řepný), rozmícháme a všechno svaříme na sirup. Ten ještě horký slijeme do vyvařených lahví či sklenic, zavíčkujeme a uskladníme na tmavé a chladné místo. Před uskladněním ho lze ještě pasterizovat. Někdy se také pro zvýšení trvanlivosti přidává, po vypnutí sporáků a těsně před přelitím do láhve, čtyřiceti procentní líh (na toto množství meduňky a vody přibližně padesát mililitrů), ale jestliže láhve a víčka, které jsme si připravili, jsou opravdu čisté, tak je to vlastně zbytečnost.