Medvědí česnek získává poslední době stále větší popularitu. Toto přírodní koření, na které je možno narazit v našich lesích totiž nepřidává jen lepší chuť našim jídlům, ono má také pozitivní vliv na naše zdraví. Asi nejznámější je jeho dobrý vliv na krevní tlak.
Chutná i léčí
Medvědí česnek, čili latinsky Allium ursinum, obsahuje větší množství železa, síry, saponiny, flavonoidy, vitamín C a také samozřejmě alicin, který v největší míře zodpovídá za antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti česneků. A pro změnu nukleosid adenosin, který tato rostlina má v sobě také, je právě tou látkou, která má vliv na tlak, protože rozšiřuje cévy. Blahodárných účinků této bylinky si všimli samozřejmě i výrobci různých léků a potravinových dodatků, kteří z jejích výtažků vyrábí své vlastní komerční léčiva.
To, že se využívá jako koření či zelenina, je samozřejmé (na jaře listy, na podzim cibulky). Dá se říci, že jde o velmi slušný substitut klasického česneku, ale díky své trošku jiné podobě může být využíván přímo v receptech například na různé saláty a nebo i tam, kde se jindy používá například pažitka a nebo mladá cibulka (doporučuji vyzkoušet například jen tak nasekaný s tvarohem). Z kulinárního, ale i zdravotního hlediska je jen nutno pamatovat na jednu důležitou věc. Tato rostlina své chuťové a léčivé vlastnosti ztrácí sušením. Proto se ji používá buď čerstvou (na jídlo jsou nejlepší mladé lístky) a nebo v nouzi zmraženou případně upravenou rozmixováním a zalitím olejem v stylu italského pesta.
Jako léčivo je doporučován na tlak a také jako prevence proti kornatění tepen. Pomáhá také při různých zánětech močové i trávicí soustavy. Ulehčuje odkašlávání proto může být jeho působení velmi užitečné při nemocech cest dýchacích. Doporučuje se při problémech s metabolismem a poslední dobou se mu také začaly připisovat dobré antioxidační a protinádorové vlastnosti (hlavně z hlediska prevence). Dokáže likvidovat či omezovat mykózy způsobené kvasinkou Candida albicans. Převážně se používá vnitřně, ale je možné využít i různé odvary a nálevy při kožních problémech bakteriálního původu a také proti klasickému oparu.
Recept na nálev, víno i lidový lék
Medvědí česnek v čerstvé podobě můžeme předělat na nálev a to tím způsobem, že dvě lžíce nasekaných listů zalijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a pod pokličkou necháme louhovat dvacet minut. Vzniklá porce po přecezení stačí na jeden den, kdy si ji rozdělíme na čtyři stejné dávky. Z této zázračné byliny si můžeme připravit i léčivé víno a to tak, že půl sklenice na drobno nasekaných lístečků zalijeme čtvrt litrem suchého bílého (je nutné použít něco kvalitnějšího kde máte jistotu, že se to nekamarádilo s jablky či cukrem) a povaříme dvě minuty. Vzniklou tekutinu přecedíme a podáváme po lžíci dvakrát až třikrát denně. Na západní Ukrajině se z medvědího česneku dělává lidový lék, který vytvoříme tak, že litr jeho cibulek rozdrtíme spolu s litrem medu a poté pečlivě rozmícháme ještě se šťávou z deseti větších citronů. Vzniklou směs odložíme do chladu (nejlépe do lednice) na týden a poté podáváme jako léčivo čtyři lžíce rozmíchané s trochou vody.