Z červené řepy většina lidí v naší zemi zpracovává jen velké zralé bulvy. Tuto zeleninu lidstvo zná už několik tisíciletí, pěstovala se v Babylónu, později se rozšířila do antického Řecka, Říma a z nich následně i do celé Evropy. Jenže naši předkové nejedli to samé co my. Využívali celou rostlinu a hlavně její mladé čerstvé listy.
Mladá řepa obsahuje, kolem třiceti procent kvalitních bílkovin, velké množství vitamínu A a C, navíc zde najdeme draslík a železo – ten druhý minerál je obzvlášť významný pro vegetariány. Kromě toho má i menší množství fosforu a sodíku. Vědci v ní navíc objevili látku, která je podobná estrogenům neboli ženským pohlavním hormonům. Listy jsou zdravé, i když neměli bychom s nimi přehánět, protože mají vyšší množství kyseliny šťavelové, která omezuje vstřebávání vápníku. Sto gramů rostliny má patnáct až dvacet kalorií. Doporučuje se diabetikům, pro které bulva z důvodu vysokého obsahu cukru není příliš vhodná, lidem, kteří mají problémy s trávením a navíc podle různých výzkumů může redukovat následky stresu a přepracování. Kupované čerstvé listy jsou nejchutnější a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek od května do července. Pokud si je pěstujeme na vlastní zahrádce, lze je sklízet až téměř do konce podzimu. Můžeme je zamrazit a využívat jejich blahodárné účinky po celý rok.
Z mladých listů můžeme připravit různé chutné polévky, přílohy či saláty. Podívejme se na tři recepty pro inspiraci. Během horkých dnů nás může osvěžit polsko-litevský chlodnik – což je tradiční studená polévka. Vezmeme svazeček mladých listů (ideální jsou i s maličkými bulvami a nebo k nim přidáme drobnou řepu), svazeček ředkviček, okurku, dvě šalotky, sklenici zakysané smetany (tučnější je lepší), sto padesát mililitrů podmáslí, půl litru zeleninového vývaru, dvě vejce uvařená natvrdo, pepř a sůl. Listy a případně i řepu nasekáme a povaříme ve vývaru deset minut. Ředkvičku a okurky nakrájíme na tenké plátky, šalotku s pažitkou nasekáme. Vývar slijeme, rozmícháme v něm podmáslí se zakysanou smetanou, vrátíme listy s řepou, přidáme zbylou nakrájenou zeleninu, dochutíme podle potřeb solí a pepřem a polévku odložíme na dvě hodiny do lednice. Podáváme ozdobenou osminkami vajíček. Jako přílohu můžeme podávat listy dušené s cibulkou. Svazeček řepy a dvě cibule nasekáme nadrobno. Cibulku osmažíme na lžíci oleje, můžeme ji mírně zahustit trochou mouky, vmícháme listy, okořeníme koriandrem, osolíme a pod pokličkou podusíme pět minut. No a nakonec si můžeme připravit i salát. Malý svazek čerstvých listů pořádně omyjeme a natrháme. Přidáme k nim dvě nakrájená rajčata a také sto padesát gramů nakrájené mozzarelly. Dvě lžíce olivového oleje rozmícháme se lžičkou přírodního cukru, lžičkou dobré sojové omáčky, lžičkou citronové šťávy, pepřem a případně i špetičkou soli (ale sojovka by to měla ochutit dostatečně). Zálivku nalijeme na salát, promícháme a podáváme.