Z citronu pro domácí léčbu téměř všichni využívají pouze šťávu. Při vaření a pečení se občas ještě přidává jemně nastrouhaná vrchní část slupky, která jídlům dodá neopakovatelné aroma. Takže většina ovoce převážně skončí v koši. A to je trochu škoda, zvláště ze zdravotního hlediska. Přitom pro dokonalé využití celého plodu stačí jen malý trik, místo vymačkávání či seškrabávání kůry používáme celý… mražený citron.
Leckoho asi napadne otázka, jestli to vůbec má smysl a jaké by měly být výhody tohoto postupu. Ekonomicky je to samozřejmě asi každému jasné, využití celého plodu nám samozřejmě ušetří pár korun v peněžence. Navíc v kuchyni, téměř vždy, kdy používáme šťávu nebo svrchní část kůry, můžeme využít místo toho mražený citron. Jestliže nám nejde o čirou tekutinu, nejpravděpodobněji rozdíl vůbec nepoznáme. Ale kouzlo mražení není jen o úspoře či kulinářském potěšení, největší význam má pro naše zdraví. Co všechno obsahuje citron asi není nutno opakovat, jaké má zdravotní účinky asi ví každý také (a kdo neví nebo to zapomněl, může se podívat, co přináší pití vody s citronovou šťávou zde). A pokud zohledníme fakt, že v kůře citronu je pětkrát až desetkrát více všech vitamínů a zdraví prospěšných látek (zvláště se jedná o bioflavonoidy), tak důvod mražení a co nejčastější konzumace mražených citronů už asi všichni chápou.
A jak citron zmrazit a mražený plod používat? Je to extrémně snadné. Pokud možno se pokusíme sehnat plody, které nebyly ošetřovány chemicky. Nemají je všude, jsou dražší, ale ze zdravotního hlediska se to opravdu vyplatí. Takové ovoce stačí před zmražením jen pořádně omýt. Pokud zpracováváme obyčejné citrony z obchodu, tak to bude chtít od nás trochu práce. Nejdříve je musíme namočit na hodinku (vodu dvakrát vyměníme), poté je pořádně omyjeme a vydrbeme pod studenou tekoucí vodou, pak pořádně omyjeme jablečným octem, opláchneme teplou vodou a nakonec je ideální ještě slupku zalít vodou vařící. A teprve po vychladnutí je dáme na mrazák. No a když budeme potřebovat něco uvařit, prostě vyndáme dokonale zmražený citron a … potřebné množství si nastrouháme.