Ovesné vločky jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a ve spojení s mléčnými výrobky tělu dodají všechny potřebné esenciální aminokyseliny. Mají také vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Pro své téměř zázračné vlastnosti se umisťují velmi vysoko v různých žebříčcích tak zvaně nejzdravějších potravin světa. Jíst je můžeme mnoha různými způsoby, zajímavý je například nápoj z ovesných vloček, který bez problému dokáže nahradit snídani a nebo lehčí oběd. Podívejme se na tři příklady receptů.
1. recept: Čtyři lžíce ovesných vloček smícháme z dvěma lžícemi otrub a zalijeme vroucí vodou (stačit by měla přibližně třetina skleničky). Po pěti minutách vše přelijeme do mixéru přidáme jeden nakrájený banán a pět lžic lesního ovoce (pokud je mimo sezónu nebo k němu nemáme přístup, nahradíme je třemi lžícemi nějaké dobré marmelády z lesního ovoce). Krátce mixujeme a pak ještě dolijeme dvě třetiny mléka a domixujeme.
2. recept: Čtvrt skleničky ovesných vloček zalijeme půl sklenkou mléka a odložíme na třicet minut. Pak všechno nalijeme do mixéru, přidáme půl skleničky dobrého bílého jogurtu (žádný light), jeden nakrájený banán, jednu lžičku medu a dvě lžíce nastrouhané čokolády (v nouzi můžeme použít lžíci čokoládového nápoje rozpustného za studena). Mixujeme do hladka.
3. recept: Jeden díl (čili například třetinu skleničky) ovesných vloček zalijeme stejným množstvím vody a necháme odstát do druhého dne. Druhého dne přilijeme další čtyři díly vody a všechno rozmixujeme. Nyní buď nápoj přecedíme a získáme tak čisté ovesné mléko a nebo vypijeme i s rozmixovanou kašičkou. Podle potřeby a chuti můžeme před pitím dosladit malou lžičkou medu nebo cukru (někdo používá cukr vanilkový).
Několik poznámek na konec. Mléko používáme takové, jaké nám chutná – může být kravské plnotučné či nízkotučné a samozřejmě také si lze namíchat nápoj z ovesných vloček i z mléka rostlinného. Koktejly se pijí většinou rovnou po rozmixování, ale nejsou špatné ani když je trochu vychladíme (jen do dosažení požadované teploty, neskladujeme je tam celý den a neděláme si je do zásoby, ztrácely by výživnou hodnotu – obecně je nejpraktičtější je chladit kostkami ledu). Pokud nemáme dostatečně velký mixér, uděláme nápoj na dvakrát.