Když je venku mráz nebo sychravo, většinou se hned po příchodu domů chceme něčím pořádně prohřát. Samozřejmě stačí i obyčejný horký čaj, ale některé nápoje nás ohřejí výrazně lépe. A níže ukážeme trojku takových pomocníčků, které oceníme na podzim, v zimě i na jaře (a nebo při výpravě na Jižní Pól či možná reálněji do velehor v libovolném ročním období).
Pomocný a poslední dobou i čím dál tím více oblíbený, je zázvorový čaj. Můžeme ho připravit několika způsoby. Při prvním si odkrojíme centimetr čerstvého kořene, oloupeme ho, nakrájíme na tenoučké plátky a zalijeme vroucí vodou nebo i podle chuti černým čajem. Když nám vychladne na čtyřicet stupňů, osladíme medem a ihned po oslazení vypijeme. Jestli nechceme sladit, vypijme ho co nejteplejší. Druhý recept potřebuje přibližně stejné množství zázvoru, taktéž oloupaného a nakrájeného, který zalijeme sklenicí vody a povaříme patnáct minut. V zimě na prohřátí pijeme nápoj horký, oslazený přírodním cukrem, v létě ho můžeme vychladit a ještě ochutit citronem. Krásně nás osvěží.
Na ohřátí se dá využít i mnohými milovaná černá káva. Připravíme si dvě deci svého oblíbeného kafíčka. Souběžně v malém hrnci svaříme tři deci mléka spolu se čtyřmi centimetry skořicové kůry. Obě tekutiny spojíme (kůru vylovíme) a osladíme medem podle vlastních preferencí (med zde odehrává jen roli chuťově zajímavého sladidla, takže nekoukáme na to, že horkem ztrácí své vlastnosti). Vařící nápoj přelijeme do skleniček, posypeme špetkou skořice a vypijeme. Prohřívající efekt zde má nejenom teplý kofeinový nápoj, ale hlavně ho doplní skořice. Ta má navíc antibakteriální působení, zlepšuje trávení a v některých kulturách je považovaná za afrodisiakum. Čili nejen prohřeje, ale i rozpálí…
Ochutnat můžeme i dobrý čaj s hřebíčkem a malinovým sirupem. Hřebíček za svou specifickou chuť vděčí silici obsahující eugenol. Je to látka s dobrými antibakteriálními a anestetickými účinky. Je součástí různých stomatologických přípravků, konec konců žvýkání hřebíčku patřilo mezi nejtypičtější babské rady při bolesti zubů. Ale chrup nás snad nebolí, jen se chceme v studených dnech dobře prohřát. Na to si připravíme skleničku dobrého čaje, do něj hodíme tři hřebíčky, plátek pomeranče i s kůrou, chvilku necháme louhovat, rozmícháme trochu malinového sirupu a pak ještě horké vypijeme. A užíváme si blahodárného tepla, které se nám rozlévá po celém těle.