Houbičky na nádobí jsou téměř nezastupitelným pomocníkem v každé kuchyni. Pomáhají odstranit zbytky jídla z talířů i hrnců a usnadňují udržování pracovních ploch a také sporáku či trouby v čistotě. Jenže zároveň se v mnoha domácnostech jedná také o malou časovanou bombu, která může být příčinou různých, a někdy i velmi závažných, zdravotních problémů.
Špinavější než záchod
Zdravotní riziko spojené s houbičkami na nádobí jednoznačně vychází z jejich funkce, jakou je odstraňování různých nečistot. Kdykoliv cokoliv otíráme, na houbičku (či možná přesněji hlavně do jejích pórů) se také dostávají různé bakterie, které ve vlhkém prostředí mají naprosto geniální podmínky pro rozmnožování. Stačí houbičku špatně opláchnout bez použití nějakého saponátu a už se nám v kuchyni v naprosté blízkosti jídla bleskově rozmnožují takové roztomilé breberky, jako je například Escherichia coli, Salmonella nebo i nějaký rozverný Stafylokok. Tyto bakterie se na houbičce dokážou udržet i několik dní a neustále se množí – v závislosti na druhu to může být i co dvacet minut, koncentrace může dosáhnout i pěti milionů na centimetr čtvereční. Odborníci houbičky na nádobí označují jen s malou nadsázkou za nejšpinavější předmět v naší domácnosti, který dokáže trumfnout záchodovou desku nebo odpadkový koš.
Jak pečovat o houbičky na nádobí
Jak už je v předchozím odstavci naznačeno, houbičky bychom měli po každém použití pořádně umýt s pomocí nějakého saponátu. Pokud doma máme mikrovlnou troubu, stačí ji omytou a očištěnou vložit na pouhou minutu a zlikvidujeme tím devadesát devět procent bakterií. Podobně účinně je zbavíme nebezpečných zárodků i v myčce. Pokud nemáme doma ani myčku ani mikrovlnou troubu, houbičku na nádobí po pečlivém omytí a zbavení viditelných nánosů špíny ještě namočíme na přibližně pět minut do lázně s nějakou dezinfekcí (můžeme použít bělidlo nebo větší množství přípravku na nádobí). Houbičky bychom měli pravidelně měnit. Ideální je alespoň jednou za týden, pokud to z nějakých důvodů není možné, rozhodně bychom je neměli používat déle než měsíc. Také musíme zohlednit jejich stav – pomačkané a potrhané vyhazujeme rovnou, bez ohledu na to, jak dlouho jsme je používali.