S mírnou nadsázkou se dá říci, že vědci každým rokem objevují další a další skvělé účinky kakaa na lidský organismus. Když z něj učiníme pravidelnou součást našich jídelníčků, určitě svému zdraví prospějeme. Prodává se v podobě prášku, ze kterého lze vyrábět různé nápoje či přidávat do vaření a pečení, samozřejmě ho najdeme v čokoládě a také je zde nepražené neboli raw kakao, které určitě stojí za pozornost.
Kakao obecně je výtečným zdrojem železa, které je nezbytné pro správné fungování naší oběhové soustavy. Také v něm najdeme velké množství hořčíku, o jehož prospěšnosti asi nemusíme mluvit, protože se rozebírá téměř denně ve všech médiích. Z minerálů obsahuje ještě vápník, síru, chrom, mangan i zinek. Nepražené kakao má v sobě velmi kvalitní flavonoidy a díky tomu účinkuje i jako silný antioxidant – pozitivní působení na kardiovaskulární systém ještě zesiluje již zmíněné železo. Celkově se dá říci, že pravidelná konzumace nás přinejmenším částečně ochrání před stresem, vylepší náladu, pomůže udržet tlak i hladinu cholesterolu v normě, uvolní svaly, urychlí regeneraci jater a v jisté míře bude v organismu působit i protizánětlivě a jako antivirotikum. Navíc raw kakao v sobě obsahuje různé povzbuzující látky, díky kterým může u mnoha lidí zastoupit či přinejmenším částečně nahradit kávu.
A proč bychom vlastně měli nepražené kakao kupovat? Je to velmi prosté, pražením se ztrácí velká část zdravě prospěšných látek a ze superpotraviny, jakou raw kakaové boby jsou, se stává najednou něco obyčejného. Koupit si ho můžeme v podobě prášku, který pak používáme podobně, jako jsme dosud používali kakao pražené. Čili lze z něj připravit různé nápoje, krémy, sladkosti a nebo se hodí i do některých receptů z mexické kuchyně. Na druhou stranu nejvíce účinných látek v něm zůstane za studena, takže je dobré využívat kakao jako koření do různých salátů a jogurtů. Prodávají se i čokolády, které jsou z raw kakaa a samozřejmě lze si pořídit celé kakaové boby, které ale před použitím budeme ještě muset umlít. Pak s nimi zacházíme jako s práškem. Je to možná trošku pracnější, ale při pořízení nepražených bobů budeme jednoznačně vědět, co jsme si koupili. Kakao se také často využívá v domácí kosmetice, ale tady nemá moc smysl sahat po bio raw výrobku. Výsledek není o moc lepší než u použití nepraženého a proto se to z cenového hlediska příliš nevyplatí.