Už od pradávných dob se v lidové medicíně využívalo listí vlašských ořechů a také jejich slupky a zralé ale i nezralé plody. Zmínky o využívání ořechů při léčbě najdeme u Discorida, Galéna nebo Plinia. Ořechy zmiňuje i slavný Peršan Ibn Síná, známější u nás spíše jako Avicenna, o jehož díle můžeme bez nadsázky říci, že stálo u renesance moderního lékařského umění západního světa. Obsah léčivých látek v ořešáku potvrdila i moderní věda.
Nezralé zdraví
Zelené vlašáky obsahují velké množství vitamínu C (podle některých údajů až padesátinásobně více než například citrony), B, E a PP. Jsou také dobrým zdrojem fosforu nebo mědi. Najdeme v nich flavonoidy (například kvercetin), třísloviny, pektiny, rostlinné silice a kvalitní mastné kyseliny. Podle vědeckých výzkumů látky obsažené v zelených slupkách ořechů mají antibakteriální účinky (ukázalo se, že mohou pomáhat v boji se zlatým stafylokokem) a také bojují proti plísním. V lidové medicíně se léky vyráběné z nezralých ořechů nejčastěji používaly při různých potížích spojených s trávicí soustavou. Také se doporučují při léčbě infekčních onemocnění, potíží se štítnou žlázou, proti kurdějím, pro posílení imunity a také pro zlepšení fungování nervové soustavy.
Kdy na sběr
Sbírat zelené ořechy můžeme přibližně od května až do srpna. Vše záleží na přírodních i geografických podmínkách a stavu zralosti. Pro některé léčebné účely nám navíc stačí jen zelená slupka a tu můžeme „sklízet“ až do října. Pokud chceme použít pro přípravu domácích léků celý ořech, měla by z něj po propíchnutí skrz a zmáčknutí vytékat šťáva. Mimochodem, ve středomořském regionu se pro léčebné účely tradičně sbírá ořechy během svatojánské noci – magické datum by mělo jejich léčebnou sílu ještě znásobit.
Domácí léky
Sirup na imunitu – nasbíráme si čtyřicet menších zelených ořechů. Pečlivě je umyjeme a pokrájíme na kousky. Vložíme do sklenice a zalijeme litrem kvalitního domácího medu (pokud nemáme domácí, můžeme použít i z obchodu, jen raději nekupujme ty s nápisem, že jsou ze směsi medů z EU a mimo EU, jejich zdravotní přínos je téměř nulový). Sklenici dáme na slunečné místo na měsíc a půl. Občas nádobu protřepeme. Nakonec už jen sirup přecedíme a rozlijeme do vyvařených lahviček. Uskladníme v tmavém a chladném místě. Podáváme preventivně lžičku ráno a večer. Sirup se dá využít i při žaludečních problémech. V takové situaci podáváme jednu polévkovou lžíci denně.
Olej proti parazitům a na očištění organismu – deset zelených ořechů nasekáme a zalijeme půl litrem panenského olivového oleje. Nádobu uzavřeme a odložíme do tmavé, ale teplé místo. Obden protřepeme. Přecedíme, rozlijeme do lahviček, uzavřeme a dáme do lednice. Na detoxikaci podáváme lžíci oleje z nezralých ořechů denně po dobu dvou týdnů. Proti parazitům je dávkování lžička před každým hlavním jídlem.
Odvar na kožní problémy – při různých kožních problémech a nebo při špatně se hojících zraněních a popáleninách připravíme z mladých nadrcených a usušených ořechů odvar (tady lze využít i výše zmíněné slupky již téměř zralých vlašáků). Hrstku povaříme pod pokličkou se sklenicí vody. Tekutinou kůži omýváme a nebo do ní namočíme látkový obklad nebo gázu. Pozor – barví a u některých lidí může vyvolat alergickou reakci (i když to druhé je dost vzácné).
Tinktura ze zelených ořechů a slupek – litrovou nádobu naplníme do poloviny nasekanými slupkami (nebo dvaceti až třiceti pokrájenými nezralými ořechy) a naplníme čtyřicetiprocentním čistým alkoholem. Odložíme do tmy na měsíc. Přecedíme a uskladníme. Tradičně se podává malá lžička při žaludečních potížích, na uklidnění a při problémech s močovou soustavou. Může přinést úlevu i při chřipce a nachlazení, ale z důvodu vysokého obsahu alkoholu je vždy důležité přihlédnout i k tomu, jaké jiné léky máme předepsané.