Ocet balsamico (občas špatně přepisovaný jako balsamiko) se stává nedílnou součástí skoro každé moderní kuchyně. Lidé si ho velmi oblíbili pro jeho příjemnou chuť, která dokáže obohatit nejen různé saláty, ale i například drůbež a červená masa. Málokdo přitom ví, že při využívání balsamica potěšíme nejen naše chuťové pohárky, ale pomáháme i celému organismu.
Tradiční způsob výroby je docela náročný a trvá mnoho let. Z metráku hroznů se nejdříve získá přibližně sedmdesát litrů moštu, který se nechá ohříváním mírně zhoustnout. Pak dochází k postupné přeměně tekutiny na alkohol a z ní na ocet. Toto trvá přibližně tři roky, během nichž je tekutina uskladněna pod střechou, aby celý proces mohly ovlivnit i proměnlivé klimatické podmínky. Specifické chuti se dosahuje podobně jako u vína dalším dozráváním v sudech z různých druhů kvalitního dřeva – každý výrobce má tu svou jedinou správnou recepturu. Zrání trvá mnoho let, nejlepší octy mají i půl století. To je důvod i vysoké ceny ceny opravdu nejkvalitnějšího octa balsamico*. Ty levnější jsou vyráběny průmyslovější metodou, která nevyžaduje až tolik času.
A proč bychom měli balsamikový ocet přidávat do různých jídel? To, že přidává svou neopakovatelnou chuť mnoha pokrmům, je jasné, ale jak už bylo uvedeno na začátku, balsamico prospívá našemu zdraví. Lidé, kteří si hlídají kila, určitě potěší informace, že tento ocet zlepšuje trávení a také potlačuje chuť k jídlu. Navíc zrychluje spalování tuků a pomáhá při detoxikaci organismu. Také může přinejmenším částečně léčit průjmy. To ale stále není všechno. Obsahuje draslík, fosfor a hořčík, pomáhá regulovat úroveň cholesterolu a snižuje krevní tlak. Působí jako prevence proti kornatění tepen. V domácí kosmetice hraje svou roli jako přípravek, který zkrášluje naše vlasy (podle různých babských rad může navíc omezovat plešatění), používá se také při péči o pleť.
* pokud na kupované láhvi není nápis Aceto balsamico tradizionale (di Reggia Emilia nebo di Modena), tak nejde o ocet vyráběný tradičním způsobem, ale o jeho průmyslovou variantu