S příchodem zimy bychom měli věnovat zvýšenou pozornost nejen oblékání, ale také naší pleti. Je vystavena negativnímu působení mrazu a navíc jí hodně škodí i neustálé vysoké skoky teplot, ke kterým dochází díky častému přecházení z chladného a větrného vnějšího prostředí do přetopených a převážně hodně suchých bytů, kanceláří, obchodů i dopravních prostředků.
Na zimu je nejlepší se vybavit různými kvalitními krémy. Vybíráme takové, které jsou určeny pro toto roční období. Rozumné je sáhnout po takových, které jsou navíc obohaceny o vitamíny A a E a v jejich složení objevíme rostlinné oleje či bambucké máslo – základ z přírodních surovin je obzvlášť důležitý pro lidi s citlivou pletí. Hydratační krémy můžeme používat i v zimě. Jen se musí jednat o kvalitní moderní přípravky, jejichž účinné látky se uvolňují postupně a až po důkladném proniknutí do hlubších vrstev kůže. Nesmíme zapomínat ani na ochranu velmi jemné kůže na rtech. Tu zaručí kvalitní pomády obsahující včelí vosk.
Nemusíme se spoléhat jen na kupované zimní krémy z drogerií a všudypřítomných obchodů s kosmetikou. Existuje i snadný recept pro výrobu vlastního krému, který dobře ochrání naši pleť před mrazem. Nachystáme si šedesát mililitrů bambuckého másla a třicet mililitrů mandlového oleje. Připravíme si vodní lázeň. Do většího hrnce s vařící vodou umístíme menší nádobku a do ní vložíme obě připravené suroviny. Za stálého míchání vše ohříváme tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Pak nádobu přeložíme do hrnku s vodou studenou a stále mícháme, až krém vychladne na pokojovou teplotu. Kdybychom ho nechali ztuhnout bez míchání, tak se v něm vytvoří hrudky a musíme ho rozpustit znovu. A máme hotovo. Krém vložíme do nachystané nádobky a uskladníme. Vydrží přibližně půl roku. Přechovávat bychom ho měli v nějakém tmavším chladném místě, ale ne v lednici. Krém lze obohatit o třicet kapek vitamínu E (vmícháme je, když už začíná chladnout) a nebo můžeme ještě přidat deset mililitrů konopného oleje (ten smícháme na začátku s mandlovým), který ještě zlepší ochranu pleti před mrazem.
V zimě bychom měli také věnovat zvýšenou pozornost našemu jídelníčku, protože i ten může nepřímo chránit citlivou pleť před mrazem. Zvýšíme přísun ovoce a zeleniny a pokud nejsme alergičtí, velmi vhodná je pravidelná a častá konzumace citrusů. V tomto ročním období tělo potřebuje více vitamínů A, C a E, nenasycené kyseliny a také minerály, z nichž největší význam mají zinek a jód.