Asi každý ví, že s postupem věku se lidem zrak mírně zhoršuje. S tím opravdu moc udělat nemůžeme. Ale to neznamená, že musíme být úplně pasivní. Na rychlost a intenzitu, jakou oslabování zraku postupuje, už určitý vliv máme. Jen je nutné s péčí o oči začít brzy. Nesmíme čekat na chvíli, kdy nám to organismus řekne sám a my zjistíme, že najednou vidíme čím dál tím hůř. Tento moment a jeho intenzitu se dá o nemálo let odložit.
Pro zrak jsou velmi významné antokyany. Pomáhají oku s regenerací, spojují se s kolagenem a díky tomu posilují kapiláry v očích. Zlepšují průtok krve do sítnice a také pomáhají obnovovat rodopsin. Ten mimo jiné pomáhá našemu zraku se přizpůsobit temnotě. Mezi výtečné přírodní zdroje anotkyanů patří borůvky, ostružiny, černý bez nebo arónie.
Další důležitou látkou, která očím velmi pomáhá, jsou nenasycené omega-3 kyseliny. Mají významnou roli při stavbě buněčných stěn a zároveň můžeme říci, že jsou jedním ze základních zdrojů „výživy“ pro sítnici. Pravděpodobně každý o nich již slyšel. Když ne od lidí kolem, tak přinejmenším v každé druhé reklamě, kde se vychvaloval nějaký speciální preparát z lékárny nebo dokonce i margarín. Jejich přirozeným zdrojem jsou hlavně ryby, zvláště losos, sardel nebo sleď (ze sladkovodních pstruh ale i například u nás častý kapr), dále je najdeme v tofu, ořeších či mandlích. Omega-3 kyseliny dokonce můžeme najít v nepříliš populárním, ale stále velmi dostupném řepkovém oleji, který v panenské podobě z tohoto hlediska naprosto krásně strčí do kapsy velmi módní olej olivový a také slunečnicový. Pokud zvýšíme přísun těchto kyselin, rozhodně prospějeme nejen zraku, ale také celému tělu.
Z vitamínů jsou pro zrak asi nejdůležitější vitamíny E a C. Co se týká všeobecně známého a oblíbeného „céčka,“ tam asi není nutno vysvětlovat, v jakém citronu či jiném kysaném zelí ho můžeme najít. Pokud se tedy rovnou nehodláme ládovat nějakými šumivými tabletami. Vitamín E zase nemusíme hledat jen v potravinových doplňcích z lékárny, protože ho můžeme najít například v rostlinných olejích (slunečnicovém, sojovém a ořechovém), mandlích, vajíčkách, mrkvi, celozrnné mouce, mléku nebo také v klíčcích pšenice.
Pro doplnění potřebných antioxidantů je užitečné jíst pravidelně mrkev, rajčata, kukuřici, hrášek, zelí, špenát a také brokolici. Jídelníček nemusíme nějak bláznivě upravovat. Stačí do něj postupně zařadit všechny vyjmenované potraviny. Můžeme si je dopřát jako přílohu, salát, dezert či zákusek. Nebo prostě můžeme jednou za čas posnídat celozrnné pečivo s vajíčkem a pak se ke svačince zakousnout do rajčete. A druhý den si dáme něco jiného s podobným účinkem a k sobotní večeři si vychutnáme třeba dobrou rybku.
Kromě mírné úpravy jídelníčku a dostatečného přísunu správných vitaminů by bylo rozumné si upravit i některé návyky. Pokud dlouho sedíme před počítačem (týká se to i televize či delšího čtení knih, tisku nebo různých lejster), měli bychom co nějaký čas přivřít oči. Díky tomu tomu se nám podaří trochu navlhčit sítnici a naše oči nám za to budou opravdu vděčné. Na ostrém sluníčku nesmíme zapomínat na sluneční brýle a to takové, co mají skutečný UV filtr. Koupit bychom je měli raději v obchodě, kde můžeme věřit tomu, co je na nich napsáno. Stánky s výrobky neznámého původu v tomto případě nejsou nejrozumnějším řešením. Zdraví máme jen jedno a těch pár korun úspory nám opravdu za zbytečné riziko nestojí.
Nemůžeme zapomínat ani na pravidelné návštěvy očního lékaře. Je to jeden ze specialistů, kterého lidé bez brýlí navštěvují naprosto minimálně. A to je jednoznačně chyba. Je rozumné ho s jistou pravidelností navštěvovat a nechat si prozkoumat zrak a také například nitrooční tlak. Přibližně po čtyřicítce by už takové kontroly měly být každoroční. Pokud se mezi blízkými příbuznými objeví nějaké závažnější onemocnění nebo nedej bože něco takového postihne přímo nás, určitě bychom neměli zapomenout navštívit i „očaře.“ Ten zjistí, jestli to nemá nějaký vliv i na oči nebo jestli přeci jen nepatříme do rizikovější skupiny, u níž se mohou nečekaně objevit některé potíže se zrakem, kterým by se dalo předejít.