Dříve velmi oblíbená pohanka během druhé poloviny dvacátého století vymizela z většiny českých stolů. Téměř se nepěstovala a navíc získala status jídla chudiny. Dnes se pomalu na jídelníčky vrací a to nejen proto, že se jedná o kvalitní bezlepkovou potravinu, ale také protože má pozitivní účinky na zdraví. No a navíc je velmi chutná.
Pohanka obsahuje velmi kvalitní bílkoviny ve větším množství a vyšší kvalitě než klasické obiloviny*. Je zdrojem lysinu, který naše tělo neumí přirozeně vytvářet a získává ho jen z potravin. Hraje velký význam při vstřebávání vápníku, budování svalů a také urychluje hojení různých zranění i rekonvalescenci po závažnějších operacích. Chrání nás před kardiovaskulárními nemocemi a zlepšuje koncentraci. V pohance můžeme také najít tryptofan, který mimo jiné odehrává důležitou roli při vytváření tzv. hormonů štěstí, pomáhá s nespavostí a působí proti stresu. Kromě toho je dobrým zdrojem antioxidantů, vitamínů z skupiny B, hořčíku a samozřejmě obsahuje i nemalé množství vlákniny, díky čemu nám pomáhá udržet trávicí systém v pořádku. Půl skleničky uvařené pohanky, čili přibližně porce přílohy má kolem sto padesáti kilokalorií. Je vhodná téměř pro každého, jen se ji příliš nedoporučuje dětem do jednoho roku života a lidem, kteří mají problémy s ledvinami a žaludečními i dvanácterníkovými vředy.
Pohanku se dá připravit více různými způsoby, nejčastěji se ji ale vaří a používá jako přílohu k různým jídlům. Není to nic složitého, ale pokud chceme, aby byla sypká a chutná, musíme to udělat správně. Dáme si vařit dva hrnečky vody, kterou osolíme a přidáme do ní tři lžíce oleje. Když dosáhne bodu varu, nasypeme do vody hrneček pohanky, zamícháme, aby se nepřichytila a uvedeme do varu. Stáhneme na malý plamínek a necháme bublat asi patnáct minut, pak ji vypneme, pod pokličkou necháme dojít přibližně deset minut a nakonec ji po odklopení zamícháme a necháme trochu vydýchat. Pohanku podáváme k jídlům, kde se hodí brambory nebo rýže, u některých omáček může nahradit i klasický houskový knedlík. Také je chutná v různých směsích s mletým masem.
info: mimochodem, pohanku se někdy řadí mezi obiloviny, ale je to jen z důvodu jejího využití. Ve skutečnosti se jedná o rostlinu z čeledi rdesnovitých, kam patří například i rebarbora.