Potraviny proti alergii

Klasický boj s alergií můžeme s mírnou nadsázkou označit za sisyfovskou práci. Vyhýbáme se alergenům, polykáme prášky, stříkáme si do krku různé spreje a výsledky jsou převážně minimální. Naději na odstranění alergie mají většinou jen děti před pubertou, u kterých hormonální změny udělají své (a léky či životní styl v tom nehrají více méně žádnou roli).  Přitom, jak naznačují poslední vědecké výzkumy, možná dnešní metody jsou částečně zbytečné, mnohem větší roli může odehrávat správný výběr potravin.

1. Je velmi pravděpodobné, že pozitivní roli v boji proti alergii budou v budoucnu odehrávat probiotika. Zvláště pokud se jedná o těhotné a kojící ženy. Naznačují to vědecké výzkumy z Itálie a Británie, podle kterých děti matek, které konzumovaly větší množství probiotik, měly méně potíží s alergií, zmírnily se také příznaky alergických zánětů nosní sliznice.

2. Alergici by také měli omezit konzumaci pečiva a nahradit je ovocem a zeleninou. Pozor, netýká se to jen bílého, i celozrnné může vyvolávat alergické problémy. Nemusíme je vyřadit z jídelníčku úplně, ale čím méně ho budeme jíst, tím lépe.

3. To, že bychom měli jíst kvalitní mořské ryby asi dnes už nikoho nepřekvapí. Jsou dobrým zdrojem omega-3 kyselin a mají velmi kvalitní a dobře stravitelnou bílkovinu. Méně známý je fakt, že mohou prospívat i alergikům, zvláště těm, jejichž onemocnění se projevuje na kůži.

4. Jistou roli při omezování alergií může odehrávat sója a potraviny či dochucovadla, která jsou z této luštěniny vyrobená (čili např. i tofu, oleje nebo omáčka). Vše obsahuje gama-tokeferol neboli E308 (jak je vidět, ne každé éčko je špatné), který je kvalitním antioxidantem a dokáže omezit negativní působení alergenů.

5. Měli bychom si hlídat i dostatečný přísun hořčíku neboli magnesia. Podle amerických vědců nedostatek tohoto minerálu v organismu zhoršuje naši reakci na alergeny. Zdrojem nejsou jen minerálky, pomáhají i mandle, kešu, otruby nebo například banány či datle.

6. Ovoce s vyšším obsahem vitamínu C může být alergenem, ale také někdy velmi pomáhá při boji s alergií. Zvláště pokud základem  našich potíží je histaminová intolerance. Pokud se bojíme citrusů a nebo naše tělo na ně nereaguje příliš dobře, zdroje vitamínu klidně hledejme v kysaném zelí, šípcích, jablku nebo zelené petrželce.

7. Alergici se velmi často vyhýbají jakémukoliv koření. A je pravda, že například taková paprika může vyvolat různé problémy. Ale úplně nekořenit by byl omyl, protože jiná přírodní ochucovadla mohou  chránit naší sliznici a zlepšit práci dýchacího ústrojí. Mezi nejprospěšnější se řadí anýz, fenykl, křen a semínka hořčice.