Zjednodušeně se dá říci, že osteoporóza změní naše dříve velmi pevné a téměř nezničitelné kosti na jakousi křehkou pórovitou hmotu, která se láme i při velmi malém nárazu. Tento proces v naprosté většině případů trvá hodně dlouho a převážně se objevuje až v pozdějším věku. Proto by každý měl co nejdříve začít dbát na prevenci – u osteoporózy to není něco velmi složitého, jen to nesmíme příliš odkládat.
Největší roli v prevenci osteoporózy hraje pravidelný přísun vápníku. Mimo jiné úbytek tohoto minerálu v kostech zapříčiňuje jejich chatrný stav a časté lámání. Naše tělo ho do určitého věku umí velmi dobře shromažďovat, později začne z kostí postupně ubývat, i když tento proces jde de facto i zastavit. Vyšší přísun vápníku by si měli dopřát hlavně vegetariáni, lidé kteří milují neustále zkoušet různé diety a také kuřáci. Dobrým zdrojem tohoto minerálu jsou obecně mléčné výrobky, mandle, ořechy, sardinky, slunečnice, listová zelenina a také luštěniny.
Ale vápník potřebuje podpořit. Aby se dobře vstřebával, měli bychom organismu dopřát také dostatek vitamínu D. V jeho vstřebávání nám velmi výrazně pomáhá sluníčko – i když při využívání jeho blahodárné síly nesmíme zapomínat na ochranu, protože příliš mnoho slunečních paprsků naší kůži škodí. Tak zvané déčko máme také v másle, vejcích, rybím tuku a mléku.
Velmi důležitou roli v prevenci osteoporózy hraje fyzická aktivita. Lidé, kteří tráví naprostou většinu života za počítačem či u televize a kamkoliv se přesouvají pouze autem, patří k výrazně ohrožené skupině. Jestliže chceme posílit naše kosti, musíme je také pravidelně zatěžovat (samozřejmě s rozumem). Není nutné nějaké vrcholové sportování, ale pravidelná procházka, při které si protáhneme celé tělo (chození je jeden z nejpřirozenějších způsobů cvičení), a správná životospráva může náš organismus před osteoporózou chránit mnohem více než různé potravinové doplňky a pilulky.
Aby nás nedopadla osteoporóza, musíme si také na některé věci dávat pozor. Podle mnoha výzkumů vstřebávání vápníku může blokovat příliš časté pití čaje nebo kávy. Tady je dobré každý šálek vyrovnat později například skleničkou mléka. Také sůl není příliš vhodná (ale to vlastně platí obecně, takže tady to asi nikoho nepřekvapí). Při příliš častém solení dochází k „vyplachování“ vápníku a tím pádem i slabším kostem a většímu riziku vzniku osteoporózy.