Přírodní léčba a tradiční postupy získávají v dnešních časech čím dál tím větší popularitu. Doba, kdy jsme se na různé babské rady dívali jako na překonané pověry pomalu končí a nyní často sáhneme po moudrosti našich předků při řešení různých zdravotních problémů. Nachlazení je jedním z případů, kdy prastará doporučení jsou přinejmenším stejně úspěšná, jako nové výrobky farmaceutického průmyslu. A většinou, když se jimi řídíme, prospíváme tím nejen svému zdraví, ale také peněžence. A to dnes má také nemalý význam.
Rozhodně vždy nám pomůže proti nachlazení horký čaj a nebo tentýž nápoj s trochu nižší teplotou, který obohatíme ještě citronem. Ale pozor, horký čaj s plátkem libovolného citrusu je zhruba stejně účinný jako … když tam ten plátek nedáme. Vitamín C, který podporuje imunitu totiž působením horka bleskurychle mizí. Ale teď znova pozor, ona i ta horká voda s příchutí má efekt – a to velmi pozitivní. Rozehřátí organismu totiž povzbuzuje imunitní systém a produkci lymfocytů. A pozor potřetí, citrony a citrusy jsou dobrým zdrojem „céčka,“ ale v chladnějším období musíme být při jejich konzumaci opatrní, protože … ochlazují organismus. Proto bychom je neměli jíst před procházkou. Po ní si je dopřejme pouze v kombinaci s teplým, ale ne horkým, nápojem.
Tradičně se doporučuje také med. Z určitého hlediska to může být dokonce i zvláštní. Přeci tam nejsou skoro vůbec vitamíny a navíc je to vlastně čistý cukr, tak jaké tu hledat zdraví a sílu, která by nám s nachlazením pomohla? Ale jsou tam různé další látky a minerály, které jsou pro naše zdraví a imunitu prospěšné. Jedná se mimo jiné o inhibiny, které velmi úspěšně bojují proti bakteriím. Ale pozor, pro med platí totéž co pro citrusy výše, neměl by jít do horkých nápojů a tepelně zpracováván (přinejmenším ze zdravotního hlediska). Jinak z něj dostaneme jen cukr a právě uvedené inhibiny přestanou působit – likviduje je teplota nad čtyřicet stupňů. Mimochodem ty cukry bychom neměli úplně zatracovat. Organismus, který nachlazení výrazně oslabuje, potřebuje dostatek energie. Bez ní má mnohem méně sil na boj s nemocí a sacharidy mu jí rychle dodají. Při klasickém nachlazení nejvíce pomůže med lipový, pokud nás trápí navíc horní cesty dýchací, stojí za to mít doma medík medovicový z jehličnanů. Při nakupování medu si najděme spolehlivý zdroj, nejlepší je přímo od včelaře, případně od kvalitního prodejce na trhu nebo ještě v obchodech se zdravou výživou. Medy prodávané v supermarketech (zvláště pokud je na nich cokoliv o původu mimo EU) jsou většinou téměř úplně zbavené účinných látek.
Jedním z nejtradičnějších všeléků v naší kotlince je česnek. Pomáhá likvidovat jak bakterie tak i viry, tudíž je opravdu účinný při mnoha onemocněních, včetně nachlazení. Má i antimykotické účinky. Ulehčuje odkašlávání a zjemňuje nesnáze při suchém kašli. Vlastně jediné „pčíkání“, u kterého není příliš pomocný, je alergického původu. Problémem je jen to, že část lidí má s touto cibulovinou chuťový problém a u části dokonce podráždí žaludek nebo slinivku – v extrémních případech může vyvolat i zvracení. Při nákupu česneku bychom měli být podobně opatrní, jako při nákupu medu. Pro nejlepší účinek bychom měli kupovat takový, který vyrostl v našem regionu mimo skleníky. Čínské, mexické či španělské varianty jsou výrazně méně účinné – o horších chuťových vlastnostech ani nemluvě.
Jeden z pradávných pomocníků proti nachlazení je zázvor. Přitom tento kořen na docela dlouhou dobu téměř vymizel z našich domácností. Nyní prožívá jistou renesanci. Oprávněně. Jeho silice nás rozehřívají a také zvyšují imunitu. Potvrdí to každý, kdo jednou pořádně promrzl a poté se napil dobrého teplého zázvorového čaje. Efekt v podobě úlevy se dostavuje téměř okamžitě. Navíc zmenšuje obtíže, které přináší různé doprovodné jevy nachlazení a chřipek, jako je například bolest v krku. Zlepšuje pocení, díky čemu se naše tělo rychleji zbavuje škodlivých látek. U nejmenších dětí bychom ale měli být se zázvorem trochu opatrnější a nepodávat jim ho v situacích, kdy mají vysokou teplotu – krátkodobě ji totiž může ještě o něco zvýšit.
A posledním „babskoradovým“ nepřítelem nachlazení je malinový sirup. Tím se samozřejmě myslí výrobek, který vzniká opravdu z malin a ne nějaká cukrová šťáva s barvivem či jablíčka s párprocenntním přídavkem malinového extraktu. Pokud promrzneme, tak je možná ještě lepší prevencí než zázvor. A když už nás nachlazení trápí, tak tělu pomáhá s bojem podobným způsobem jako například acylpyrin (látky v něm obsažené mají podobné účinky). Také zjemní kašel o omezí bolest v krku. Maliny jako ovoce obsahují velké množství vitamínu C, který povzbuzuje náš imunitní systém. Je pravda, že při tepelném zpracování, nutném pro výrobu sirupu, dochází k velkým ztrátám „céčka,“ ale nějaké tam stále zůstává. Malinový sirup je sice skvělý nepřítel nachlazení, ale bohužel není vhodný pro každého. Má vysoký obsah kyseliny močové a proto by ho neměli pít lidé, co mají problémy s dnou a ledvinami. Někdo na něj může být také alergický.