Dlouhodobá a pravidelná zácpa je zdravotní problém, který by měl pečlivě prozkoumat lékař a zjistit, proč naše trávicí soustava nefunguje úplně dokonale. Ale někdy moc dobře víme, proč nemůžeme jít na záchod, konzultace s odborníkem by byla zbytečná a nám nezbývá než čekat, dokud se situace sama nezlepší nebo vyzkoušet nějaké projímadlo. Lze je zakoupit v lékárně, ale velmi účinné můžou být domácí a přírodní metody.
1. pokud dost často hřešíme s jídlem a problémy se zácpou mají pouze tuto příčinu, měli bychom mít doma zásobu sušené syrovátky. Je to velmi účinné projímadlo a má dokonale přírodní původ.
2. jestliže se zácpa jednoznačně projeví už večer a ráno to vůbec nevypadá na zlepšení situace, vypijme po probuzení třetinu skleničky vlažné vody, do které vymačkáme šťávu ze čtyř citronů. Nápoj nesladíme, takže to chce trochu odvahy toto projímadlo vypít. Pozor, mohou se objevit i bolesti břicha.
3. nakupme si několik balíčků kysaného zelí, vymačkejme z nich pečlivě šťávu a tu pak vypijme (na lačno). Zelí můžeme zbaštit hned, jak nám problémy poleví a nebo si z něj udělat pořádnou zelňačku se smetanou. Mimochodem toto jídlo (i ve slovenské variantě čili jako kapustnica) se občas doporučuje právě i jako něco podobného projímadlu, protože mnoho lidí dokonale protáhne. *
4. podobný projímavý účinek jako šťáva z kysaného zelí má i lák z rychlokvašek. Pro mnoho lidí je dokonce chuťově přijatelnější než velmi kyselá zelná vodička. Bohužel v našich obchodech na tyto okurky narazíme mnohem méně často než na zelí. I z rychlokvašek lze pak připravit smetanovou polévku (recept například tady), která má podobné účinky jako různé kapustnice). *
5. v sezóně se můžeme přejíst švestkami, které by nás měly pořádně prohnat. Ale asi mnohem účinnější přírodní projímadlo je nápoj ze sušených švestek. Buď ho připravíme na studeno tak, že zalijeme ovoce horkou vodou a necháme celou noc louhovat a vypijeme na lačno ráno. Nebo můžeme proces urychlit a zesílit ještě kořením. V takovém případě sušené ovoce zalijeme horkou vodou a na menším ohni vaříme půl hodiny, pak přisypeme fenykl a anýz a povaříme ještě patnáct minut.
* někdo efekty láku z kysané zeleniny zesiluje ještě tím, že vše zapije mlékem či přidá jogurt. Ale výsledky mohou být v tomto případě hodně radikální a navíc se objevují velké bolesti břicha.