Léčivé účinky malin znali už v antických dobách. Například Hippokrates doporučoval pít malinový sirup během nachlazení a toto moudro ověřil jak čas, tak i moderní vědecké poznatky. Kyselina salicylová, kterou obsahují, prokazatelně zlepšuje pocení a tím i vylučování škodlivin z organismu. Podívejme se na dva recepty na základní sirup – jeden z nich je nevařený, druhý vyrobíme krátkým vařením.
Malinový sirup pijeme hlavně během nachlazení, ale v sezóně si raději připravme větší zásoby tohoto blahodárného přírodního léku a podávejme ho pak pravidelně od podzimu do jara jako prevenci. Kromě jiných účinků (působí antisepticky a rozehřívá) totiž posiluje imunitu lidského těla a to je během studenějších období rozhodně velmi užitečné. Může za to vyrovnaná skladba vitamínů, minerálů a také polyfenolové antioxidanty.
Na první domácí recept (s vařením) budeme potřebovat maliny a cukr v poměru pět ku čtyřem ve prospěch malin (čili například na půl kilogramu ovoce budeme muset zakoupit ve svém oblíbeném obchůdku čtyři sta gramů cukru), vyvařené sklenice s víčky a sporák. Ovoce ve výše uvedených poměrech rozsypeme i s cukrem do sklenic a zavíčkujeme. Nachystáme si hrnec, na dno dáme látkovou utěrku, naskládáme dovnitř skleničky a dolijeme vodu tak, aby jim sahala přibližně do poloviny. Sklenice by měly stát pokud možno vedle sebe, případně mezi ně dáme ještě jednu utěrku (aby se nám při vaření nehýbaly a případně nerozbily). Zapneme sporák, vodu uvedeme do varu, stáhneme na střední teplotu, pět minut povaříme … a domácí malinový sirup je hotov. Nyní už ho jen stačí uskladnit na nějaké tmavé, chladnější místo – stačí spižírna – a vydržet ho neupíjet až do podzimu.
Druhý recept je podobně jednoduchý, jako ten první. Jen tentokrát se bude jednat o nevařený malinový sirup, který sice není tak trvanlivý, jako předchozí varianta, ale je přeci jen trochu účinnější, protože při vysokých teplotách dochází k jistým ztrátám na vitamínech a jiných zdraví prospěšných látkách. V tomto případě budeme potřebovat přibližně čtyři litry malin a jeden litr (kilo) cukru krupice. Ovoce nasypeme s cukrem do pětilitrové sklenice, místo víčka upevníme gumičkou gázu a nádobu odložíme na slunečné místo. Po týdnu stačí jen přelít malinový sirup do sterilních sklenic, které dáme do lednice nebo tmavého studeného sklepa. Je možno ho vyrábět také vymačkáváním šťávy přes gázu a rozmíchat bez varu za tepla s cukrem, ale postup je výrazně pracnější i když výsledek je de facto stejný.
V posledním odstavci se vám vloudila chybička “ zdravÝ“.
S pokorou a studem opraveno. Strašná hrubka 🙂
Dobrý den nevým jestli mě bude odpovězeno, ale přesto se zeptám z tohoto vařeného sirup se neodstraňují zbytky malin ? Děkuji a nashledanou.
Neodstraňují, uskladňuje se to v celku.
prosím jak se sirup potom používá děkuji
V zimě do čajů místo cukrů (po částečném vychladnutí) nebo pravidelně popíjet v chladném období na posílení imunity.