Recept na kvašená rajčata

Kvašená rajčata a další naložená zelenina ve sklenicích - credit Pixabay by lukinIgor

Kvašená rajčata nevynikají pouze svou skvělou chutí. Navíc patří mezi velmi kvalitní přírodní probiotika, která dokážou posílit celkovou obranyschopnost organismu, zlepšují metabolismus a posilují naše srdce. Jejich častá konzumace jednoznačně prospívá našemu zdraví. V obchodech se s nimi bohužel téměř vůbec nesetkáme. Ale to není problém, protože recept na domácí výrobu kvašených rajčat je opravdu snadný. Přípravu této zdravé lahůdky by měl zvládnout asi každý.

Účinky kvašených rajčat na zdraví

Kvašená rajčata díky zdravým bakteriím vznikajícím v průběhu procesu mléčného kvašení působí blahodárně na žaludeční a střevní mikrofloru. Díky tomu se náš organismus dokáže mnohem lépe bránit před útoky škodlivých bakterií, virů i odolávat negativním účinkům různých škodlivých látek. Celkově má tělo výrazně lepší imunitu. Zdravý trávicí systém navíc zlepšuje náš metabolismus a využití zdraví prospěšných látek z potravin. Kromě toho kvašená rajčata zlepšují fungování oběhové soustavy, regulují krevní tlak a chrání nád před vznikem různých kardiovaskulárních problémů. Navíc jsou dobrým zdrojem vlákniny a přírodních antioxidantů, které dokážou zpomalovat či přibrzdit proces buněčného stárnutí. Obsahují vysoké množství vitamínu C, vápníku, draslíku, hořčíku a železa.

Recept na výrobu kvašených rajčat

Budeme potřebovat pět vyvařených sklenic o objemu necelého půl litru s víčky a kilogram pevných zralých a nepoškozených rajčat – nejvhodnější na domácí kvašení jsou drobné masité plody. Také si připravíme pět stroužků dobrého česneku, vrchovatou lžíci soli (bude to přibližně třicet gramů), kousek křenu, kopr, pět nových koření, pět bobkových listů, lžička pepře a půl lžičky semínek hořčice.

Do každé sklenice dáme jedno nové koření, jeden bobkový list, jeden rozčtvrcený česnek, pár zrnek pepře, trošku hořčice, malý kousek křenu a kopr. Sklenici vyplníme přibližně ze čtyřech pětin velmi pečlivě umytými rajčaty. V hrnci svaříme přibližně jeden litr a tři sta mililitrů vody se solí. Ta se musí úplně dokonale rozpustit. Vodu necháme přibližně deset minut trochu vychladnout a následně nalijeme do sklenic s rajčaty tak, aby byly plody úplně ponořené. Zavíčkujeme a odložíme na týden do místnosti s teplotou přibližně dvacet stupňů. Následně je přesuneme do spíže nebo sklepa, kde bude o něco chladněji. Pro ideální chuťový výsledek by měly rajčata kvasit ještě alespoň třicet dní, i když dobré jsou už po těch prvních sedmi.