Šípky patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C na světě. Nejčastěji je uchováváme na zimu v sušené podobě nebo jako součást různých léčivých směsí, část lidí si pravidelně každý podzim vaří chutnou a zdravou marmeládu. Ale možností máme mnohem více, doma si lze připravit i šípkový sirup. A na recept na tuto léčivou pochoutku se nyní podíváme.
Budeme potřebovat kilogram šípků, tři čtvrtě kilogramu cukru a přibližně osm skleniček vody. Recept má dvě verze, každá má své zastánce. V té první ovoce jen pořádně umyjeme a poté umeleme nebo rozmixujeme (občas se hodí přidat tak půl sklenky vody, protože plody jsou opravdu hodně tuhé). V té druhé vezmeme po umytí každý šípek, odřízneme mu bubáka, rozpůlíme a pečlivě vydlabeme semínka. Je to na rozdíl od prvního postupu časově velmi náročné, ale pro někoho je šípkový sirup s „chloupky,“ který vznikne po umletí semínek, nepitelný. Navíc díky vypeckování nám zůstane dokonalá surovina na šípkovou marmeládu, takže s jednou prací děláme dvě věci. Na druhou stranu zastánci mletí tvrdí, že zpracováním celých plodů dostaneme do léku výrazně více zdraví prospěšných látek a to je přeci důležitější než nějaký chuťový diskomfort nebo marmoška.
Ať už si vybereme postup první nebo druhý, v další fázi už postupujeme v obou případech stejně. V hrnci uvedeme vodu do varu, rozmícháme v ní cukr, stáhneme oheň, abychom se dostali pod sto stupňů a pak přisypeme připravené šípky. Vše na malém plamínku vaříme přibližně půl hodiny a pak tekutinu přecedíme přes husté síto, případně ještě šípkovou drť vymačkáme v nějakém pláténku. Nakonec už jen horký šípkový sirup (pokud nám během vymačkávání vychladl, vrátíme ho na chvíli na sporák a uvedeme těsně pod bod varu) rozlijeme do předem připravených a vyvařených sklenic či lahví, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Lék uskladníme v tmavém chladnějším místě.
Pro posílení imunity podáváme každý den malou lžičku koncentrátu celý podzim a zimu, případně můžeme šípkový sirup rozmíchat v trošce vody a pít jako osvěžující nápoj. Lze ho také přidávat do čaje, ale ten by měl předtím trochu vychladnout.
Výborný,jen moc sladké,tak jsem tam nakonec dala stavu z 1 citrónu.