Kolem Velikonoc se v mnoha českých domácnostech objeví na parapetu mistička nebo půlky vaječných skořápek s vysetou řeřichou. A jak skončí svátky, tak většinou z našich domovů zase zmizí. Přitom je to docela škoda. Řeřicha setá je hodně zdravá a dá se říci, že roste skoro sama a nemusíme se o ni příliš starat. Proto má určitě smysl ji pěstovat a hlavně přidávat do různých jídel jako chutné a léčivé koření celoročně.
Čím řeřicha prospívá zdraví
Mladé lístečky řeřichy seté mají vysoký obsah vitamínu A, B, C, E a K. Jsou také zdrojem vápníku, železa, fosforu a vápníku. Najdeme v nich také, podobně jako například v zelí, květáku nebo brokolici, glukosinoláty. Těmto organickým sloučeninám vděčí za svou mírně štiplavou chuť. Pravidelná konzumace potravin obsahujících glukosinoláty může působit preventivně proti vzniku rakoviny. Navíc působí antibakteriálně a antimykoticky. Nejvyšší obsah je v čerstvé zelenině. Sekáním, krájením a hlavně vařením dochází k jejich ztrátě, proto je ze zdravotního hlediska nejlepší konzumovat řeřichu syrovou. Účinné látky lze úspěšně využít i v domácí kosmetice. Stačí rozmixovat lístečky s trochou vody, vymačkat šťávu a tu pak použít pro oplach vlasů a nebo pro ošetření pleti. Má zesvětlující i hydratační účinky a v některých případech může zmírnit problémy s akné.
Pěstování v zemině i na vatě
Pěstování této drobné rostlinky je opravdu velmi jednoduché. Stačí rozprostřít na dno vhodné nádobky vatu nebo gázu (můžeme se dokonce setkat i s pěstováním na papírových utěrkách, kusu látky nebo na kosmetických vatičkách) a pořádně navlhčit. Následně rovnoměrně nasypeme semínka a jen hlídáme, aby měla dostatek vlhkosti. Vata nesmí vyschnout, ale také by tam neměl být rybníček. K zalévání se ideálně hodí rozprašovač. Během pár dnů by nám mělo vše krásně zezelenat a obvykle do týdne je ideální čas na sklizeň. Výhonky stříháme nůžkami a rovnou je můžeme baštit. Řeřichu setou můžeme vysadit samozřejmě i do nějakého truhlíku se zeminou nebo na záhonek na zahradě. Má to tu výhodu, že ji není nutné velmi často zalévat či navlhčovat, ale stále si musíme hlídat, aby nám půda nevyschla. Pěstovaná tímto způsobem roste o trochu déle.
Recepty z řeřichy seté
Řeřichu většina lidí jí jen tak nasekanou na chlebu s máslem. Toto prosté jídlo je výborné, ale samozřejmě můžeme zapojit i trochu více fantazie a vyzkoušet něco méně obvyklého. Velmi zajímavým chuťovým osvěžením může být například vajíčková pomazánka. Pět vajíček uvaříme natvrdo, oloupeme a nasekáme nebo nastrouháme. Vložíme je do misky, přidáme půl hrstky jemně pokrájené řeřichy, lžíci strouhaného křenu, lžíci zakysané smetany a půl lžičky plnotučné hořčice. Osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem a můžeme rovnou mazat na oblíbené pečivo.
Intenzivní řeřichovou chuť můžeme vyzkoušet v krémové polévce. Tři brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě. Slijeme, přidáme lžíci másla, sklenici nasekané řeřichy a vše rozmixujeme spolu s litrem vroucího zeleninového vývaru. Uvedeme do varu a vmícháme půl kelímku zakysané smetany. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a necháme přejít varem. Polévku podáváme se čtvrtkami vajíčka uvařeného na tvrdo.
No a stejně jako i z jiných bylinek, z řeřichy také můžeme připravit chutné pesto. Do misky nasypeme skleničku čerstvých lístků. Přidáme půl sklenky nesolených slunečnicových semínek a necelou deci slunečnicového oleje. Nakonec ještě prolisujeme jeden stroužek kvalitního česneku. Všechno mixujeme tři až pět minut tak, aby nám vznikla dokonale hladká pasta. Přidáme půl lžíce citronové šťávy, osolíme, opepříme a pečlivě promícháme. Ochutnáme a podle potřeby ještě doladíme chuť pepřem, solí či další citronovou šťávou.