Káva nerozlučně patří k naší uspěchané době. Šálek voňavé černé nás dokáže velmi rychle postavit na nohy. Velmi často si ho dáváme ve spěchu a to je mimo jiné i jeden z důvodů, proč si tak velkou popularitu získala rozpustná káva, jejíž příprava nevyžaduje nic víc, než jen trochu vroucí vody. Ale stojí nám ta mírná časová úspora za to? Není přeci jen lepší si připravovat kávu klasickou, i když to vyžaduje trochu více péče a času?
Nápojový fast food
U zrnkové i mleté kávy máme přeci jen možnost podle vůně, barvy a chuti nějakým způsobem ocenit její kvalitu. Rozpustná káva má pokaždé stále stejnou podobu, kterou jí určil výrobce a my nemáme nejmenší možnost zjistit, jak kvalitní byla zrna (čili vlastně to nejdůležitější), ze kterých je vyrobena. Musíme se spoléhat jen na deklarace producenta, který samozřejmě se chlubí, že vše bylo nejdokonalejší. Což samozřejmě může a nemusí být pravda. V naprosté většině případů se do různých instantních potravin používá horší suroviny, jejichž vady následné zpracování zamaskuje.
Zdraví i chuť mizí
Během zpracovávání káva ztrácí většinu svých zdraví prospěšných vlastností. Odborníci se sice obecně přou, jestli je káva jako taková zdravá nebo možná spíše jestli pozitiva pravidelného pití převažují nad negativy, ale také se shodují na tom, že v kávových zrnech je i mnoho prospěšných látek. Mimo jiné se jedná o antioxidanty. Ty ale z rozpustné kávy mizí téměř úplně. Také přichází o většinu krásného aroma, které u instantního kafe má vždy velmi neutrální a snadno zaměnitelnou podobu. O nevýrazné instantní chuti snad ani není nutno mluvit. Navíc z důvodu menšího obsahu kávových zrn (někdy je to dokonce jen kolem dvaceti procent) má také méně kofeinu, takže pro dosažení stejného povzbuzujícího účinku jí musíme vypít více. A organismus ji pak odbourává déle.
Co nám škodí
Rozpustná káva také může mít více kalorií než káva obyčejná, protože kromě zpracovaných zrn obsahuje i různé další látky. Obzvlášť „riskantní“ jsou v tomto případě různé výrobky typu dva či tři plus jedna, kterými si rovnou můžeme připravit kávový nápoj s rádoby mlékem a cukrem. Také má vyšší obsah niklu než najdeme v normální kávě. Tento minerál v nadměrném množství může způsobovat různá závažná onemocnění a také vyvolává alergie. V rozpustné kávě je převážně výrazně více karcinogenního ochratoxinu A. Ten snižuje imunitu, poškozuje ledviny a může způsobit vývojové vady plodu. Jeho vyšší obsah je způsoben již uvedenou skutečností, že při výrobě instantního kafe se převážně používají zrna horší jakosti. V zrnech nejlepší kvality se tento nebezpečný mykotoxin téměř nenachází. No a nemůžeme zapomínat ani na neurotoxický a potenciálně rakovinotvorný akrylamid, jehož množství v rozpustné kávě je většinou výrazně vyšší než v té klasické pražené. Na druhou stranu je nutné uvést, že obsah zdraví škodlivých látek je instantních káv většinou pod kontrolou a nedosahuje limitních hodnot. Samozřejmě týká se to výrobků od renomovaných producentů. Nějaké bezejmenné rozpustné kávy pochybného původu z tržnice pravděpodobně nikdo pořádně neprověřoval. Ale stále zde zůstává otázka, proč bychom škodlivin měli tělu dodávat více, než je nutné…