Ryby jsou zdravé. O tom dnes asi už nikdo nepochybuje a přesto je spotřeba ryb v naší zemi dvakrát nižší než je celoevropský průměr. Přitom se jedná o produkt relativně cenově dostupný, takže ani objem peněženky by neměl bránit jejich zařazení na pravidelné domácí menu. Přinejmenším by o tom měly popřemýšlet těhotné maminky, protože jak dokazují různé vědecké průzkumy, ryby konzumované v těhotenství mají pozitivní vliv na rozvoj plodu.
Ryby obsahují omega 3 kyseliny, které mají pozitivní vliv na rozvoj nervové soustavy plodu (tento efekt přetrvává i během kojení, kdy se látky z ryb dostávají díky mateřskému mléku i do těla nemluvněte). Podle průzkumů děti se sníženým přísunem nenasycených kyselin měly později zpomalený psychomotorický vývoj a horší výsledky ve škole. Existují také obavy, že jejich nedostatek může způsobovat různé problémy se zrakem a u předčasně narozených dětí potíže s dýcháním (navíc se zvyšuje riziko nedonošení plodu). U maminek se při zvýšené konzumaci nenasycených kyselin snižuje nebezpečí rozvoje cukrovky a různých problémů s oběhovou soustavou. Kromě omega 3 je významný také přísun minerálů, zvláště jódu, který pomáhá štítné žláze. Budoucí maminky by rybičku měly dostat na talíř přibližně dvakrát týdně.
Nejvíce se doporučují mořské ryby (pokud možno z oceánů), jako je například treska, makrela (ne královská), sleď či losos. Obecně se razí heslo, abychom si vybírali spíše menší rybky, protože jsou mladší a v jejich tělech se nahromadilo méně škodlivých látek. Vhodné jsou i ty, které pochází z kvalitních a pravidelně kontrolovaných chovů (tady jsou ve výhodě produkty pocházející z unijních států či USA, kde je dosti přísná legislativa a také pravidelný dozor). Sushi je také bezproblémové, ale zde musíme hlídat kvalitu restaurace nebo spíše přesněji mít jistotu, že její výrobky jsou opravdu čerstvé.
Samozřejmě i u ryb existují jistá rizika. Vychází ony hlavně z rozvoje civilizace a znečištěného životního prostředí, díky kterému se v rybích organismech mohou koncentrovat těžké kovy. Proto se v dnešní době nedoporučují těhotným ženám konzumace okounů, štik, úhořů či candátů a jiných ryb chytaných v řekách a jezírkách bez pravidelné kontroly kvality vody. Z téhož důvodu nejsou nejlepší ani velké mořské ryby, jako je například žralok a i u konzumace tuňáka bychom měli být opatrnější. Také by se měly vyhýbat tresčím játrům, slanečkům a věnovat větší pozornost uzeným rybám – pokud jsou čerstvé a z kvalitního zdroje, tak v menším množství i navzdory vyšší slanosti nevadí. Mořské plody jsou sice skvělým zdrojem esenciálních kyselin, ale ty se během těhotenství smí jíst pouze po tepelné úpravě.